Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fahrudin Solak

U opadanju nivo Sane u Sanskom Mostu, Usore i Bosne

solak

Sana u Sanskom Mostu pala ispod četiri metra i trenutno je 398 centimetara

Situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine je mirna i vodostaji Sane u Sanskom Mostu, Usore i rijeke Bosne opadaju, potvrdio je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon cijele noći na terenu i rada sa pumpama za ispumpavanje važno je reći da kiša nije padala tokom noći, da je Sana u Sanskom Mostu pala ispod četiri metra i trenutno je 398 centimetara”, rekao je Solak za AA.

Cijelu noć su radili s pumpama na mnogo lokacija gdje su iz dvorišta i podrumskih prostorija ispumpavali vodu.

“Taj posao ćemo nastaviti i danas. Slična situacija je i duž rijeke Usore, dakle Doboj Jug – Usora, Tešanj i Jelah. Tu smo također tokom noći dosta radili sa pumpama i nastavljamo i danas. Voda je znatno opala. I Usora i rijeka Bosna već opadaju sedam do osam centimetara u satu. Tako da je situacija zadovoljavajuća”, istakao je Solak.

Tokom noći pratili su situaciju da ne bi bilo nekih obrušavanja ili pojave klizišta.

“Nije bilo s obzirom da nije bilo padavina. Situacija je mirna. Bit će još dosta posla da se voda koja je u dvorištima nekih kuća ispumpa. Imali smo problem sa podzemnim vodama koje su brzo došle u dvorišta pojedinih kuća gdje nije došlo do plavljenja rijeka nego su podzemne vode izbile na tom mjestu. Tu smo radili s pumpama i to ćemo nastaviti raditi danas”, dodao je Solak za AA.