Globus

Novi propisi

Od danas nove cijene poziva i poruka unutar EU

15/05/2019

Mnogi korisnici nisu ni razumjeli razliku između međunarodnih poziva i roaminga

Od 15. maja za sve će međunarodne pozive i SMS poruke unutar EU-a vrijediti nova ograničenja cijena. Potrošači će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU-a plaćati najviše 19 centi po minuti, plus PDV, a SMS poruke najviše 6 centi po poruci plus PDV.

Cijene u Hrvatskoj za pozive i slanje poruka prema bilo kojem broju unutar EU-a bit će znatno jeftinije. Cijena poziva moći će najviše iznositi 1,76 kuna po minuti, a SMS poruka ne smije biti skuplja od 0,55 kuna.

Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.

Mnogi korisnici nisu ni razumjeli razliku između međunarodnih poziva i roaminga, pa je veliki dio njih po ukidanju roaminga bio neugodno iznenađen visokim računima, jer su mislili da pozivi iz vlastite mobilne mreže prema nekom broju u evropskom inostranstvu košta jednako kao i poziv unutar domaće mreže.

Novi propisi sada će uveliko ograničiti tu praksu mobilnih operatera.

Komisija navodi primjer prema kojem je osoba koja je mjesečno dva sata iz Italije s italijanskog broja razgovarala s belgijskm brojem plaćala 105 eura. Sada će po novim propisima taj račun iznositi najviše 27 eura, četiri puta manje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.