Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stižu prvi pacijenti

U Općoj bolnici otvoren Infektivni odjel za oboljele od COVID-19

opca bolnica1 (1)

Tu će na raspolaganju biti 30 kreveta. Tražili smo od Vlade dodatno zapošljavanje dva infektologa i medicinske sestre i očekujemo da ćemo to i dobiti. Građani mogu biti mirni. U ovom trenutku bolnički kapaciteti, koje posjeduje Kanton Sarajevo su apsolutno dovoljni, rekao je v.d. direktor Opće bolnice “Prim. dr. abdulah Nakaš” Sarajevo prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” otvoren je Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških COVID pacijenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi pacijenti bi na odjel trebali biti smješteni već danas.

V. d. direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović rekao je da su posljednjih sedam, osam dana, kako je porastao broj zaraženih koronavirusom, radili na adaptaciji tog dijela bolnice gdje su ranije bile febrilne ambulante.

“Tu će na raspolaganju biti 30 kreveta. Tražili smo od Vlade dodatno zapošljavanje dva infektologa i medicinske sestre i očekujemo da ćemo to i dobiti. Građani mogu biti mirni. U ovom trenutku bolnički kapaciteti, koje posjeduje Kanton Sarajevo su apsolutno dovoljni”, poručio je dr. Gavrankapetanović.

Kako je kazao, centralni dio zgrade najvećim dijelom je popunjen jer su od 17. jula, prema naredbi Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo postali ustanova koja zbrinjava građane Sarajeva za nivo sekundarne zdravstvene zaštite.

“To je nešto iznad 90 posto pacijenata koji zahtijevaju hospitalno liječenje”, podsjetio je dr. Gavrankapetanović.

Prema njegovim riječima, oko 80.000 građana Sarajeva u bolnici dobilo je jedan od tipova usluga koje su im trebale.

Dr. Gavrankapetanović je rekao da svaki krevet koji imaju ustupaju građanima Sarajeva i s obzirom na sve nedoumice i dileme predložio je da se formira nezavisna komisija Vlade KS i Skupštine i da se u toku dana napravi uvid u hospitalne kapacitete.

“U ovom trenutku mi smo dobili 24 medicinske sestre i šest ljekara, kao mogućnost zapošljavanja sa biroa. To su mladi ljudi koji nemaju iskustva”, pojasnio je dr. Gavrankapetanović.

Uputio je i apel građanima Sarajeva da se strogo pridržavaju svih mjera kriznih štabova navodeći da ako se budemo pridržavali tih mjera od 1. novembra ćemo imati puno bolju situaciju.

Poručio je da nema nikakvog razloga za paniku.

“Stanje jeste teško ali je svugdje tako, ne samo u regionu”, dodao je dr. Gavrankapetanović.

Prim. dr. Ednan Drljević, infektolog, rekao je da postoji mogućnost da Izolatorij u krugu bolnice bude završen i prije predviđenog roka.

“Obećano nam je da će biti i druga faza, a u toj drugoj fazi je sve skupa predviđeno preko 100 kreveta i tek u drugoj fazi ćemo biti osposobljeni da primamo teške pacijente. U ovoj fazi, mi ćemo i u Izolatoriju, koji će biti relativno brzo gotov, i u ovom objektu ovdje, smjestiti lakše i srednje teške pacijente”, pojasnio je dr. Drljević.

Kako je kazao, prvi pacijenti će biti primljeni danas na odjel koji je stavljen u funkciju.

“Danas će biti primljeni pacijenti. Nas su nazvale kolege i zamolili nas da primimo od deset do 20 pacijenata. Rekao sam ukoliko su to lakši i srednje teški, za šta smo trenutno osposobljeni, mogu ih odmah danas poslati”, dodao je dr. Drljević.

Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo Sead Željo rekao je da je uložen maksimalan trud da se otvori to infektivno odjeljenje.

Ministar obrazovanja KS Anis Krivić, koji od danas obnaša i funkciju v.d. premijera KS, mišljenja je nije vrijeme da bilo ko stavlja bilo kakve interese ispred trenutnog stanja.

“Možda danas govorimo o 30 kreveta, niko od nas ne zna da li će nama sutra trebati 1.000. Vlada neće donijeti odluku ni učiniti bilo šta što će ugroziti našu djecu. Kao ministar obrazovanja garantujem da se sigurno neće otvoriti bilo kakav izolatorij ili bilo šta što će dovesti COVID pacijente blizu naše djece”, pojasnio je Krivić.