Akcija "Blok"

U ormaru i posuđu mu pronašli cigarete u vrijednosti oko 79.000 KM

Duhan Bratunac (1)

Prilikom izvršenog pretresa kod lica je pronađeno 155 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica kao i 8.342 kutije različitih cigareta

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “BLOK” oduzeli su cigarete i duhan na podrzčju opštine Bratunac, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 79.502 KM, saopćeno je iz UIO BiH.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla su u operativnoj akciji kodnog naziva „BLOK“ izvršili identifikovanje lica inicijala P.T. koje se bavi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, te locirali objekat koji je navedeno lice koristilo za skladištenje neobilježenih akciznih proizvoda. Tom prilikom je izvršen pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa kod lica je pronađeno 155 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica kao i 8.342 kutije različitih cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Oduzeta akcizna roba bila su sakrivena u ormarima i u posuđu. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 79.502 KM.

Protiv osumnjičenog lica inicijala P.T. će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a Krivičnog zakona BiH.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema, i vozila, što je UIO donirala Vlada SAD-a putem programa EXBS.

Za postizanje ovakvih i sličnih rezultata od izuzetno velike važnosti je i suradnja sa građanima koji se ovim putem pozivaju da prijave na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.