Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetsko tržište

Nakon što je poskupljalo pileće meso, sada prijeti i nestašica jaja

jaja unsplash

Ptičja gripa uništila je ove godine više od 19 miliona koka nosilja na peradarskim farmama u SAD-u i eliminirala oko šest posto uzgoja u najtežem slučaju zaraze od 2015, prema Reutersovim izračunima iz podataka savezne i državne vlade

Širenje ptičje gripe u SAD-u i Francuskoj znatno su smanjili svjetsku opskrbu jajima, što pred Uskrs najavljuje probleme i u mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezujući se na skuplju energiju i nestašicu radne snage.

Više cijene jaja posebno su bolne za potrošače koji u njima vide jeftini izvor proteina i zamjenu za skupo meso. Potražnja tradicionalno naglo raste oko Uskrsa i Pashe u SAD-u i Evropi, kada porodice pripremaju kolače i bojaju jaja u tradicionalnim uskršnjim običajima, prenosi Hina.

Ptičja gripa uništila je ove godine više od 19 miliona koka nosilja na peradarskim farmama u SAD-u i eliminirala oko šest posto uzgoja u najtežem slučaju zaraze od 2015, prema Reutersovim izračunima iz podataka savezne i državne vlade.

SAD je povećao uvoz jaja iz nekoliko zemalja uključujući Francusku, Italiju i Španiju, kako bi poboljšao opskrbu, iako je uvoz sada manje isplativa opcija zbog epidemije u Evropi, rekli su analitičari.

Francuska  bilježi najtežu pojavu ptičje gripe u historiji, s usmrćenih oko osam posto koka nosilja.

U Francuskoj veleprodajne cijene jaja u ljusci porasle su 69 posto u odnosu na prošlu godinu, objavio je ured za farme FranceAgriMer. To će za potrošače značiti više cijene prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu imaju jaja.

Dugotrajni oporavak

Smrtonosni virus i rat najnoviji su izazovi za dobavljače jaja koji su do sada muku mučili s nestašicom radne snage i visokim troškovima energije i žitarica.

Više cijene jaja smanjuju zaradu mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezavši se na više troškove brašna i drugih sirovina.

Očekuje se da će cijene jaja ostati povišene, rekli su proizvođači, budući da će biti potrebni mjeseci da se proizvodnja na zaraženim farmama obnovi.

Zaraza otežava rad u pogonima gdje se jaja u ljusci prerađuju u proizvode poput sušenih i tekućih jaja i dalje koriste u prehrambenim proizvodima poput mješavina za kolače i palačinke, te u sendvičima s jajima.

Čekanje pošiljki iz Ukrajine

Opskrbu Bliskog istoka teško pogađaja i rat u Ukrajini.

Santosh Kumar, koji jaja uvozi za Farzana Trading u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da pošiljke iz Ukrajine u prošla dva tjedna, koliko je njemu poznato, nisu stizale. Farzana sada umjesto toga uvozi jaja iz Turske, dodaje Kumar.

Ukrajina je 2021. proizvela 14,1 milijardu jaja, pokazuju podaci ukrajinske državne službe za statistiku. U 2020. proizveli su ih 16,2 milijarde, više nego Francuska, najveći proizvođač jaja u EU, koja ih je proizvela 15,7 milijardi, prema francuskoj udruzi proizovđača jaja CNPO.

Ukrajina je posljednjih godina bila glavni dobavljač jaja EU-a, ispred SAD-a, i polovinom udjela u ukupnom europskom uvozu.