Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IZVORI IZ PRAVOSUĐA TVRDE

U Osnovnom sudu Brčko distrikta podobnima se namještaju godišnje ocjene

Jadranko-Grcevic-Foto-CIN

Jadranko Grčević je nedavno izjavio da su priče o zloupotrebi CMS-a nebuloze, koje su prosto nemoguće, ali izvor Žurnala tvrdi da su uposlenici IT službe za tu “uslugu”, čak, i novčano nagrađeni

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević nedavno je pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu brojne zloupotrebe putem CMS-a nazvao “nebulozama, koje su prosto nemoguće”.

Kao objašnjenje je naveo to što IT služba, koja je inače zadužena za CMS, pokriva sve pravosudne institucije u Brčko distriktu BiH.

Zloupotrebe CMS-a

Žurnal je ranije pisao da su se u Osnovnom sudu u Brčkom predmeti namještali podobnim sudijama na način da su IT službenici, na momente u CMS-u isključivali sve sudije osim “podobnih” kako bi im upisničari dodijeli određeni predmet. Sve se to radilo po Grčevićevom nalogu.

IT službenici se, inače, vode kao uposlenici Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, a čiji je i Grčević član. Izvori Žurnala bliski brčanskom pravosuđu već odavno tvrde da je Grčević privatizovao Osnovni sud, te da povećanjem godišnje norme nagrađuje podobne sudije.

Po sličnom principu funkcioniše, tvrde izvori, i nagrađivanje uposlenika Pravosudne komisije. Ocjene se štimaju “po zaslugama”.

Izvori Žurnala otkrivaju i da su uposlenici IT službe, u različitim intervalima, nagrađeni sa po 10 posto od godišnje plate. Nagrada je, tvrde naši izvori, upravo zbog CMS-a.

“Iako Grčević nije direktno nadležan za IT službenike, ipak je on član Pravosudne komisije na koju ima veliki utjecaj”, navode izvori.

Da li je bilo zloupotreba CMS-a ili ne, tvrde izvori, lako se može provjeriti i to uvidom u glavni server koji se nalazi u zgradi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Nagrađeni, ali na osnovu Pravilnika i Zakona

U Pravosudnoj komisiji naglašavaju da se razlozi za nagrađivanje vezuju prevashodno za godišnju ocjenu zaposlenika, a propisani su odredbom člana 65. Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH (na snagu stupio 1. 11. 2018.) i Pravilnikom o ocjenjivanju rada službenika i namještenika u Brčko distriktu.

“U IT službi rade četiri službenika i u periodu primjene navedenih propisa, po ovom osnovu, nagrađena su tri zaposlenika. Četvrti zaposlenik je nedavno zasnovao radni odnos i nije prošao proceduru godišnjeg ocjenjivanja rada.”

Inače, od početka primjene ovih akata (od oko tri godine) u svim pravosudnim institucijama Distrikta novčanom nagradom u iznosu od 10 posto godišnje plate, nagrađeno je ukupno 110 zaposlenika.

Izvori Žurnala navode da se Pravilnik o ocjenjivanju mora mijenjati jer je nakaradno urađen i ostavlja mogućnosti za malverzacije, odnosno namještanje godišnjih ocjena, pa samim tim i novčanih nagrada.

“Brčko je primjer kako ne treba organizovati pravosuđe”, zaključuju izvori.