Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica

U Parlamentu FBiH prijetnje fizičkim nasiljem: “Narušavaju ugled i uznemiruju građane”

Foto: Fena

“Kako smo danas prekinuli sjednicu ništa se nije promijenilo osim dokaza za krivičnu prijavu. Nemojte nas tjerat da na silu odgovorimo silom. Nećete održati sjednicu na silu”, rekao je Zildžić

Klub zastupnika Naroda i Pravde u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pozdravlja usvajanje seta energetskih zakona, ali izražava i duboko žaljenje pokušajima blokade rada Parlamenta Federacije BiH.

Na sjednici koja je održana kasno navečer 6. jula usvojen je set energetskih zakona koji je značajan za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine i koji je usklađen sa preporukama i praksom Evropske unije ali i dugoročnim potrebama Federacije BiH, saopćeno je iz NiP-a.

– Usvajanje ovih zakona pokazalo je da Zastupničkim dom Parlamenta Federacije BiH može funkcionirati na korist svih građana, ponašati se odgovorno i konačno krenuti sa usvajanjem seta reformskih zakona nakon višegodišnjeg zastoja. Usvajanje ovih zakona pokazalo je i da postoji demokratska većina – stav je Kluba NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

S druge strane, jučerašnje cjelodnevno blokiranje rada Komisije za imenovanje pokazuje jasno opredjeljenje pojedinih stranaka da blokadama i prijetnjom fizičkom silom zaustave cjelokupan rad Parlamenta FBiH.

– Iako su članovi Komisije za imenovanje bili prisutni u zgradi Parlamenta FBiH oni se na dva uredno poslana poziva za održavanje sjednice nisu odazvali, narušavajući time kvorum što za posljedicu ima nemogućnost rada i donošenja odluka Komisije. Blokada rada institucija je nedemokratski čin koji jasno odražava stav opozicije da je spremna blokirati ne samo demokratsku većinu već i cjelokupan život u Federaciji BiH. Takvo ponašanje direktno šteti i institucijama i građanima i ono je potpuno neodgovorno – dodaju iz Naroda i Pravde.

Blokiranjem rada Komisije za imenovanje ustvari je blokiran rad niza radnih tijela jer upravo Komisija za imenovanje treba da popunjava ova radna tijela, smatraju u ovoj stranci.

– Zastupnici koji su naknadno preuzeli mandat, a u Klubu NiP-a to su dva zastupnika, ne mogu biti imenovani u radna tijela te se time, osim blokade radnih tijela, onemogućava i ostvarivanje demokratskog prava ovih zastupnika – poručili su iz NiP-a.

Iz NiP-a naglašavaju da su posebno šokirani sinoćnjom prijetnjom upotrebom fizičke sile i takve prijetnje odbacuju i osuđuju.

– Kao legalisti želimo da vidimo promjene u skladu sa pravnim propisima te insistiramo na radu institucija i odbacujemo sve blokade kao štetne i nedemokratske. Zatečeni smo narušavanjem digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH neprimjerenim ponašanjem i vjerujemo da takvo ponašanje narušava ugled institucija i uznemiruje javnost. Vjerujemo da pred nama stoji važan posao koji moramo uraditi u korist svih građana i da blokade i prijetnje ne bi smjele nikome biti važnije – navodi se u saopćenju Kluba zastupnika NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Na sinoćnjoj sjednici zastupnik SDA Salko Zildžić je pozvao predsjedavajuću doma Mirjanu Marinković-Lepić da prekine “farsu” i vrati se u okvire Poslovnika.

“Kako smo danas prekinuli sjednicu ništa se nije promijenilo osim dokaza za krivičnu prijavu. Nemojte nas tjerat da na silu odgovorimo silom. Nećete održati sjednicu na silu”, rekao je Zildžić.

Mahir Mešalić zastupnik DF-a tokom obraćanja Parlamentu rekao je da je ono što radi vladajuća većina nasilje, laž i prevara. U jednom momentu Mešalić je povisio glas i udario mikrofon.