Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

migrantska kriza

U patroli s bh. graničarima: “Ima mnogo Muhameda Alija koji su rođeni 1. 1.”

migranti_pljesevica_2

Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno patroliraju i pored svojim svakodnevnih obaveza na graničnom prelazu, sprečavaju i migrante da ilegalno pređu državnu granicu

Ekipa Anadolu Agency (AA) je na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine srela migrante s ruksacima na leđima, iscrpljene i razočarane, kako preko šumovitih predjela planine Plješevice, koja je prirodna granica BiH i Hrvatske, pokušavaju ilegalno preći granicu i doći do zemalja zapadne Evrope.

Šire područje oko graničnog prelaza Izačić kod Bihaća ruta je kojom migranti pokušavaju preći u Hrvatsku.

Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno patroliraju i pored svojim svakodnevnih obaveza na graničnom prelazu, sprečavaju i migrante da ilegalno pređu državnu granicu.

Ekipa AA provela je jedan dan s njima i uvjerila se u svu složenost njihovog svakodnevnog posla.

Cijelom dionicom puta do i preko Plješevice nailazili smo na manje i veće grupe ilegalnih migranata. Jedna grupa je iz Sirije, druga iz Egipta i Pakistana… Radi se o muškarcima tridesetih godina koji s torbama i ruksacima pokušavaju doći do evropskih zemalja. Pored onih koji idu prema hrvatskoj granici, naišli smo i na grupu koja je išla u suprotnom smjeru. Kako su kazali, vratili su ih hrvatski graničari.

Bh. graničari su ih opomenuli, evidentirali i zatražili od njih da se vrate i odustanu od namjere da dođu do hrvatske granice. Ilegalni migranti nisu stvarali probleme i vratili su se kako su od njih tražili graničari.

Daniel Trivunić, pomoćnik komandira za organizaciju i operacije u Jedinici Granične policije Izačić, podsjetio je da je primarna zadaća granične policije BiH zaštita državne granice.

“Pored redovnih aktivnosti koje imamo na graničnoj kontroli pregleda dokumenata, vršimo i nadzor zelene granice i štitimo tu granicu od bilo kakvih ilegalnih prelazaka”, pojasnio je Trivunić.

Prema njegovim riječima, nisu primijetili da je povećan broj migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu već smatra da je broj isti kao i u ranijem periodu.

“Kroz patrolno djelovanje pokrivamo zelenu granicu i nastojimo da spriječimo bilo kakve ilegalne prelaske. Imamo slučajeve krijumčarenja migranata, to su oblici krivičnog djela. Imali smo nekakve drske načine krijumčarenja ljudi gdje su ljude stavljali u gepek i pokušali da ih ilegalno prevezu preko državne granice. Tu su i svakodnevni slučajevi pokreta migranata u pravcu granice, u reonu Plješevice, Bugara, samog graničnog prelaza Izačić gdje pokušavaju u većim ili manjim grupicama da ilegalno pređu granicu”, istakao je Trivunić za AA.

Skoro pa svakodnevno, kako je kazao, imaju migrante koji ilegalno pokušavaju preći.

“Koristeći se ovim žbunjem i visokom travom pokušavaju se probiti do Hrvatske. U većini slučajeva, mi to uspiješno otklanjamo i sprečavamo ih u ilegalnim prelascima. Kada ih otkrijemo mi ih upućujemo u privremene prihvatne centre”, pojasnio je Trivunić.

Smatra da su migranti iscrpljeni od onoga kroz šta su prošli dok su došli do BiH.

“Ima ih koji putuju i po dvije godine. Svakodnevna je pojava da migranti nemaju identifikacione dokumente i to stvara najveći problem u našem radu. Neko ih je dobro nasavjetovao prilikom ulaska u BiH, negdje na istočnoj granici, da dokumente ne nose sa sobom. Vjerovatno u telefonima imaju slike tih svojih dokumenata jer svjedočio sam da podižu novac u pošti. Mi nismo vršili kontrole telefona, jer nismo ni ovlašteni za takve stvari”, pojasnio je Trivunić.

Kako je kazao, kada ih zaustave “imaju mnogo Muhameda Alija koji su rođeni 1.1.”

“Pokrivamo jako veliko područje, a radi se o tome da imamo mnogo šume, imamo taj planinski masiv Plješevica, a na Bugaru imamo dosta neprohodnih mjesta. Migrantima je svejedno jer oni ne moraju koristiti puteve nego koriste šikare…Oni ukucaju rutu i kako ih navodi Google Maps oni tako idu. Mi granicu štitimo s nedovoljnim brojem ljudi. Ono što nam je maksimalno potrebno je ljudski potencijal”, poručio je Trivunić za AA.