U petak počinje kampanja za lokalne izbore u BiH

izbori bih

U petak, 2. septembra, zvanično počinje izborna kampanja za lokalne izbore u BiH koji su zakazani za 2. oktobar ove godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH, javlja Anadolu Agency.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić je svim političkim akterima u izbornom procesu ukazao na njihove obaveze, prava koja imaju do 1. oktobra, do kada traje izborna kompanja i kada nastaje izborna šutnja, kako ne bi prekršili odredbe izbornog zakona i eventualno došli u situaciju da budu sankcionisani.

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji na koju posebno skrećemo pažnju je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje. CIK ima ovlaštenje da izrekne novčanu kaznu u tom slučaju koja ne može preći iznos od 10.000 KM te da ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je on lično odgovoran za takvu povredu”, pojasnio je Šantić i pozvao političke subjekte da vode fer izbornu kampanju.

Podsjetio je da je zabranjeno vođenje kampanje na način kojim se narušava rodna ravnopravnost. Zabranjeno je ostavljavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgradi u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, gdje su zgrade javnih preduzeća, ustanova, mjesnih zajednica kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i površinama.

Zabranjeno je nositi ili pokazivati oružje na političkim skupovima i biračkim mjestima, te ometati skupove drugih političkih subjekata kao i podsicati druge na takve aktivnosti. Zabranjeno je sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima te lažno predstavljanje u ime bilo koje političkog subjekta.

Na osnovu odredbe Izbornog zakona BiH propisan je ukupan limit za finansiranje izborne kampanje i maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje za lokalne izbore 2016. tako da je ukupan iznos novca koji svi politički subjekti koji mogu potrošiti za kampanju u ovom periodu 28.158.645 KM.

Centralna izborna komisija BiH je na ranijoj sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.