Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanjskotrgovinski deficit RS-a veći od 700 miliona KM

vladars

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je danas Konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžetaza prvih šest mjeseci ove godine.

Budžetski prihodi u posmatranom periodu iznose milijardu i 201,2 miliona KM ili 97 posto, dok su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu iskazani u iznosu od milijardu i 98 miliona KM, odnosno 89 posto od budžeta za posmatrani period.

Entitetska vlada je na sjednici u Banjoj Luci usvojila i Informaciju o vanjskotrgovinskom prometu RS-a za period januar-jun ove godine.

– RS je za šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, ostvarila povećanje vanjskotrgovinskog prometa za 2,10 posto i izvoza za 8,65 posto, smanjenje uvoza za 1,78 posto, povećanje pokrivenost uvoza izvozom za 6,29 posto i smanjenje ukupnog deficita za 144.236.000 KM i iznosio je 708.541.000 KM – navodi se u saopćenju nakon sjednice Vlade RS-a.

Kako se navodi u Informaciji, pomenuti pokazatelji djeluju ohrabrujuće i bili bi svakako još bolji „da nije bilo određenih necarinskih i administrativnih barijera prema BiH, a time i RS“.