Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U pojedinim dijelovima BiH jutros pada snijeg

BiH

vrijeme kisa (2)

Danas će u BiH preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, kišom i susnježicom u Bosni.

Obilnije padavine očekuju se u Hercegovini, gdje je moguća i grmljavina.

Snijeg je jutros padao u Tuzli, a tokom dana se očekuje i na planinama.

Očekivana količina padavina u toku 24h na jugu od 40 do 60, lokalno na jugoistoku i do 80, a u ostalim područjima, uglavnom, od 20 do 40 l/m2. Vjetar, slab do umjeren, u Hercegovini i zapadnoj Bosni povremeno sa jakim udarima, istočni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature od 1 do 7, na jugu od 12 do 17 stepeni Celzijusa. U Sarajevu oblačno vrijeme sa susnježicom i kišom, a dnevna temperatura oko 3 stepeni Celzijusa.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu, jutros se saobraća usporeno na dionicama u višim planinskim predjelima, saopćio je BIHAMK.

BIHAMK izdvaja putne pravce Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Olovo-Kladanj, Sarajevo-Foča i Vlasenica-Han Pijesak.

Ekipe putnih službi intervenišu na mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni. Na ostalim putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu.
Zbog novih padavina učestali su odroni zemlje ili kamenja, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez i za vožnju prilagođenu uslovima na putu.

Podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.
Na autoputu A-1 saobraća se po mokrom kolovozu, bez vanrednih ograničenja.

Zbog oštećenja kolovoza saobraća se usporeno na magistralnom putu M-14.1 Derventa -Srbac u mjestu Dubočac.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Izdvojeni su putni pravci Jajce-Banja Luka, Tuzla-Šićki Brod, Potoci-Mostar i Čapljina-Doljani.

Zbog zimskih uslova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.