Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihać

U ponedjeljak počinje izmještanje migranata iz kampa Vučjak

migranti vucjak aa (9) – Copy

Na Vučjaku je stanje i dalje krititično, migranti borave u mokrim i hladnim šatorima, a već četvrti dan odbijaju hranu i svaki vid pomoći

U ponedjeljak će biti zatvoren kamp Vučjak, te bi od tada trebalo da počne izmještanje migranata izvan Unsko sanskog kantona, odlučeno je ovo nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

Dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području USK u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral.

Na sastanku je također konstatovano da su naranjivije kategorije, odnosno porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje smješteni u adekvatan smještaj u Borićima, Sedri, Salakovcu i Azilantskom centru Delijaš i da imaju sve potrebne humanitarne i druge uslove za boravak.

Inače, na Vučjaku je stanje i dalje krititično, migranti borave u mokrim i hladnim šatorima, a već četvrti dan odbijaju hranu i svaki vid pomoći. Volonteri Crvenog krsta će od danas dijeliti lanč pakete migrantima koje sretnu na putu do Vučjaka, a koji pristanu da uzmu hranu.