U ponedjeljak presuda specijalcima za oružanu pljačku kod Banje Luke

sector-security-pljacka

Saslušanjem pokajnika, svjedoka, vještaka i materijalnim dokazima u potpunosti je dokazana krivica svih optuženih za organizovani kriminal i pljačku 617.000 maraka izvršene 2015. godine na autoputu Banja Luka – Gradiška, rekla je u završnoj riječi tužilac Živana Bajić.

Bajićeva je istakla da je posao tužilaštva olakšan iskazima Željka Inđića i Gorana Janjuza, svjedoka pokajnika, saučesnika i radnih kolega optuženih specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Vladan Malić bio je organizator kriminalne grupe, dok su optuženi Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda bili članovi kriminalne grupe s jasno podijeljenim ulogama”, izjavila je Bajićeva.

Zahvaljujući iskazu pokajnika Inđića i materijalnim dokazima, utvrđeno je da je detaljan plan pljačke nacrtao i organizovao Malić, koji je jasno precizirao ulogu ostalih saučesnika u pljački novca “UniCredit” banke izvršene u septembru 2015. godine na autoputu Banja Luka – Gradiška, rekla je tužilac.

Zahvaljujući iskazu Inđića, utvrđeno je da je Banda vozio “Audi A6” kojim je izvršena pljačka, a Malić je bio na mjestu suvozača. Iza Bande sjedio je Popović, u sredini Paraš, a na desnoj strani Inđić, kazala je Bajićeva.

“Tokom pljačke optuženi su čekali poruku Danijela Kuzmića, radnika ‘Sektor sekjuritija’ koji je takođe priznao krivicu, da je konvoj s novcem krenuo prema Gradiški. Nakon dobijene poruke optuženi odlaze na nadvožnjak i čekaju. Malić je znao da će novac biti u drugoj blindi, a kada su se pojavili, auto koji je vozio Banda se uključuje na autoput i ubrzo zaustavljaju vozila ‘Sektor sekjuritija’”, objasnila je Bajićeva.

Poruka koju je Kuzmić poslao je glasila: “Ljubavi, krenula sam”, rekla je tužilac.
Bajićeva je rekla da su optuženi narušili ugled MUP-a RS, jer stečeno znanje u specijalnoj jedinici policije nisu koristili da zaštite građane već za oružanu pljačku.

Jadranka Ivanović, advokat optuženih, istakla je da je kompletna optužnica suprotna zakonu jer nema organizovanog kriminala ako je izvršeno jedno krivično djelo.

Ona je kazala da banjalučki sud uopšte nije bio nadležan da sudi u ovom slučaju već Sud BiH, obzirom da je opljačkani novac transportovan u drugu državu. Ona je zatražila od Suda da odbaci optužnicu.

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak, 29. maja.