Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U ponedjeljak ukop 36 civila ubijenih tokom rata na području Zvornika

BiH

zvornik ukop

Sve je spremno za 17. kolektivnu dženazu deset identifikovanih i 26 neidentifikovanih civila sa područja Opštine Zvornik ubijenih u proteklom ratu u BiH, čiji će ukop biti obavljen u ponedjeljak, 1. juna, u Memorijalnom centru Gornja Kalesija, saopštili su organizatori, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmlađa žrtva je Senad Ahmetović (18), dok je najstariji Salih Selimović (58). Osim njih, dženaza će se klanjati: Samiru Mustafiću (20), Šabanu Mustafiću (47), Nuki Hasanoviću (45), Aliji Hrustanoviću (33), Ferizu Kajiću (29), Berizu Ahmetoviću (24), Himzudinu Aliću (20) i Izetu Memiću (19).

Prema riječima Ahmeta Grahića, predsjednika Udruženja zarobljenih i nestalih lica Zvornik, mišljenja o ukopu neidentificiranih su podijeljena.

“Razgovarao sam sa tužiociima. Ovih 26 neidentifikovanih osoba pronađene su u masovnim grobnicama na Kazan bašči i Crnom vrhu 2001. godine, kada su ekshumacije i istrage o zločinima bile u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Već skoro deceniju i po tijela leže neidentifikovana jer porodice nisu dale dovoljne uzroke krvi. Znajući da imamo savremene laboratorije i metode utvrđivanja identiteta, po kojima su bh. ljekari nadaleko poznati, lično se ne slažem s tim da se ljudi ukopavaju bez imena i prezimena. Ipak, takav je dogovor i oni će biti ukopani u ponedjeljak”, rekao je Grahić i dodao da identifikacija pronađenih tijela nije bila moguća jer porodice ubijenih, koje su raseljene širom svijeta, nisu dale uzorke, nisu se javili ili su dali nedovoljno uzoraka koštane srži i krvi.

Grahić je istakao da je do sada pronađeno, identifikovano i na različitim mezarjima ukopano oko 1.500 Zvorničana, dok se traga za još 476 tijela.

“Već 23 godine otvaramo rane koje nikad nisu zacijelile. Lično imam 12 takvih rana, zbog 12 ubijenih bližih članova porodice. Drugačije je kada postoji kabur, na koji možete otići da odate počast ubijenim žrtvama, koje se dijele u dvije grupe i to: ubijene i preživjele žrtve koje se godinama nadaju minimumu pravde, a koja nikako da bude zadovoljena. Samo za jedan dan, iz Bijelog Potoka zločinci su odveli 682 osobe, a one stare i nepokretne ubijali su u kućama”, podsjetio je Grahić.

Mustafa Muharemović, predsjednik IO Medžlisa IZ-a, pozvao je sve koji su u mogućnosti da dođu na dženazu u Gornju Kalesiju.

“Kako vrijeme prolazi, zaboravljamo žrtve i njihove muke. Zaborav nije doprinos miru. Doprinos miru je kažnjavanje zločinaca i sjećanje na nevine žrtve”, poručio je Muharemović.

U okviru organizacije kolektivne dženaze bit će organizovan prevoz putnika iz: Drinjače, Diviča, Orahovca, Kamenice, Liplja, Kula Grada, Zvornika, Grbavaca, Križevića, Kozluka, Tršića, Jusića, Snagova, Bijelog Potoka, Karakaja, Vitinice, Sapne, Klise, Srebrenice, Bratunca, Špionice, Tinje, Mihatovića, Đurđevika, Živinica, Komemorativnog centra Tuzla, Siminog Hana, Ilidže i Hadžića.