padavine u bih

U porastu nivo rijeke Une u Bihaću i Sane u Sanskom Mostu

Нови Град – водостај

U narednim danima najavljuju se nove padavine koje bi mogle uzrokovati povećanje nivoa svih rijeka u BiH

Nove padavine uzrokovale su porast vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini, a posebno u Krajini i sjeverozapadnoj Bosni, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću za manje od 24 sata narastao za pet centimetara i sada je isto toliko (pet centimetara) od kritične tačke i iznosi 95 centimetara.

Naime, kritična tačka za rijeku Unu u Bihaću je utvrđena na nivou od 100 centimetara kada rijeka prijeti da se izlije iz korita.

Za sada, ohrabrujuće je jedino što je nivo rijeke Une u Martin Brodu u tendenciji opadanja, a trenutno iznosi 148 centimetara.

Slično je i sa rijekom Sanom. I njena visina u Sanskom Mostu je porasla i trenutno iznosi 228 centimetara sa tendencijom rasta. Sreća je da nivo rijeke u Vrhpolju opada i iznosi 190 centimetara, te se tako ne očekuje da bi Sana u Sanskom Mostu mogla naglo rasti.

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) stagnira i iznosi 116 centimetara.

U blagom opadanju je nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) koja iznosi 244 centimetra i ima tendenciju pada, dok je njena visina u Zenici 215 centimetara i, za sada, stagnira.

U neznatnom porastu je nivo rijeke Jale u Tuzlu koji iznosi 42 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta.

U narednim danima najavljuju se nove padavine koje bi mogle uzrokovati povećanje nivoa svih rijeka u BiH.