Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uvažena žalba Bh. povorke ponosa

Ministarstvo nije smjelo zabraniti obustavu saobraćaja

Zbog loše epidemiološke situacije pripadnici LGBTIQ zajednice organizirali akciju Ponos na četiri kotača
23.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u Sarajevu odrzana Bh. povorka ponosa pod nazivom "Nije zivot cetiri zida". Zbog lose epidemioloske situacije povorka je otkazana ali su pripadnici LGBTIQ zajednice organizirali akciju "Ponos na cetiri kotaca". Ostatak programa povorke odrzava se online. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Bilo koja Vlada da bude na čelu Kantona Sarajevo, želimo da vjerujemo da će narednog puta izostati diskirminatorna praksa uskraćivanja javnog prostora LGBTIQ osobama u borbi za ostvarivanje jednakosti u bh. društvu, te da će Ministarstvo saobraćaja postupati u skladu sa odlukama drugostepenog organa

Bh. povorka ponosa je mirno okupljanje u formi protesta, zagarantovanog Ustavom BiH, putem kojeg želimo da podsjetimo na kršenje ljudskih prava LGBTIQ osoba, ali i svih ostalih marginalizovanih grupa u našem društvu.

S tim u vezi, Bh. povorka ponosa se već drugu godinu zaredom susreće sa različitim problemima i preprekama prilikom organizacije protesta. Pored nametanja dodatnih mjera osiguranja, o kojem smo govorili u više navrata, ove godine smo se susreli sa odbijanjem zahtjeva za zaustavljanjem saobraćaja, koje smo za gotovo istu dionicu dobili 2019. godine.

Članovi i članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa su po redovnoj proceduri predali Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo zahtjev za izdavanjem saglasnosti za privremenu izmjenu režima saobraćaja na trasi kretanja učesnika/ca tada najavljene Bh. povorke ponosa koja se trebala održati u nedjelju 23. avgusta 2020. godine.

Ministarstvo saobraćaja je po dospjelom zahtjevu donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev. Nakon što smo podijeli žalbu Vladi Kantona Sarajevo, koja prihvaća istu i donosi rješenje kojom se poništava prvostepena odluka Ministarstva saobraćaja KS, te je postupak vraćen na ponovno odlučivanje.

Vlada Kantona Sarajevo u ovom drugostepenom rješenju, između ostalog, navodi da rješenje Ministarstva sobraćaja “ne sadrži ovlaštenje prvostepenog organa na slobodnu ocjenu prilikom odlučivanja o postojanju ili nepostojanju uvjeta za izdavanje saglasnosti za izmjenu režima saobraćaja u cilju javnog okupljanja.” Uz to, Vlada Kantona Sarajevo se poziva na član 78 Zakona o uređenju saobraćaja Kantona Sarajevo koji u stavu (1) određuje da se sportske i druge priredbe ili druge aktivnosti koje uključuju i protestne šetnje na cestama u Kantonu mogu održavati uz prethodno pribavljeno rješenje MUP-a, što je bio slučaj kod 2. Bh. povorke ponosa.

Važno je naglasiti da je drugostepena odluka iako donesena u oktobru 2020. godine dostavljena je Organizacionom odboru u decembru 2020. godine, čime je onemogućeno održavanje povorke ponosa. Bez obzira na to što smo mi kao odgovoran kolektiv odgodili drugu Bh. povorku ponosa zbog epidemiološke situacije, ostaje činjenica da se povorka ne bi mogla dogoditi, jer je rješenje na našu žalbu stiglo prekasno.

S druge strane pozdravljamo poništavanje odluke o zabrani zaustavljanja saobraćaja, te pozivamo Ministarstvo saobraćaja KS da u daljnim odlukama obavezno uzme u obzir sva obrazloženja iz drugostepenog Rješenja, te da se prilikom odlučivanja o izdavanju saglasnosti za zaustavljanjem saobraćaja vode kroz harmonizaciju zakona, jer se ovaj zahtjev prvenstveno oslanja na Zakon o javnim okupljanjima i manifestacijama Kantona Sarajevo, a ne na Zakon o saobraćaju.

Bilo koja Vlada da bude na čelu Kantona Sarajevo, želimo da vjerujemo da će narednog puta izostati diskirminatorna praksa uskraćivanja javnog prostora LGBTIQ osobama u borbi za ostvarivanje jednakosti u bh. društvu, te da će Ministarstvo saobraćaja postupati u skladu sa odlukama drugostepenog organa.