BiH

U posjeti paradžematu u Tuzli: Nećemo izazivati sukobe, niti ih želimo

02/03/2016

Jedini nelegalni džemat u Tuzli, kakvim ga smatra Islamska zajednica, radi obavljanja vjerskih dužnosti i dnevnih namaza posjećuje oko 15-ak osoba.

Petkom na džumi okupi se oko 50-ak vjernika. Emir Čajić kojeg nazivaju imamom i jedan od članova tzv. Koordinacije nezavisnih džemata, kaže da nije odbio integraciju u Islamsku zajednicu. Traži prihvatanje i njihovih uslova, te pozivaju reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića na dijalog.

“Mi smo se okupili ovdje iz potrebe, zbog mnogih razloga i nepravilnosti koje smo uočili u radu Islamske zajednice i zbog toga što nam se sužavao prostor u postojećim džamijama za adekvatno obavljanje vjerskih dužnosti te smo zbog toga bili prinuđeni da napravimo ovakve objekte”, kaže Čajić za N1.

“Mi smo htjeli da otvorimo ovaj dijalog sa Islamskom zajednicom kako bismo putem tog dijaloga došli do integracije ovih džemata u Islamsku zajednicu. Mi želimo integraciju u Islamsku zajednicu i želimo da se muslimani slože i dogovore oko ovih pitanja”, dodaje Čajić.

Čajić tvrdi da neće pružiti otpor ukoliko opštinske službe ili inspekcije dođu da pečate objekat, ali kažu da negdje moraju klanjati – makar to bilo na livadi.

“Nećemo izazivati nikakve sukobe niti ih želimo. Nećemo nikome stajati na putu jer nije u interesu muslimana da se takve stvari dešavaju. Mi moramo negdje obavljati svoje dužnosti. Ako treba mi ćemo klanjati i na livadama”, poručuje Čajić.

Islamska zajednica je bila jasna – sa vama nećemo razgovarati niti vam ustupiti prostor za razgovor u Sarajevu.

“Mi nismo našli nijednu šerijatsku prepreku za pravljenje ovakvih mesdžida. Islamska zajednica koja ovo naziva nelegalnim objektima treba da nam donese šerijatsko-pravne dokaze da su ovi objekti nelegalni jer pitanje legalnosti i nelegalnosti nekog mesdžida nije pitanje dnevne politike već pitanje islamskih propisa”, kaže Čajić.

“U svim našim nastupima mi smo uvijek iskazivali želju za dogovorom i dijalogom. Ta postavka u odbijanju integracije ne znam odakle je proizašla. Imao sam razgovor sa glavnim imamom gdje sam mu dao jasno do znanja da smo ovaj objekat spremni uvakufiti u vlasništvo Islamske zajednice”, kaže Čajić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.