anis ajdinović

U posljednja 24 sata u šatore na granicama upućene 43 osobe

gradiska_sator (1)

Od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS-a, upućeni su spiskovi sa podacima za 45 osoba, kao i za dvije osobe s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH

ederalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima, zaključno s 14. aprilom, izdali su ukupno 25.119 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije osoba koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite od 10. aprila – vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, izdato je 180 rješenja o mjerama izolacije, navodi se u saopćenju direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anisa Ajdinovića.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su uputili 376 osoba u prekograničnom prometu u šatorski prostor, gdje se one, po izdavanju rješenja o karantinu od Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin. Promet putnika je neznatno povećan u odnosu na prethodni dan, te je 14. aprila nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 40 osoba s prebivalištem u Federaciji BiH, dvije osobe iz Republike Srpske, te jedna osoba iz Brčko Distrikta.

Od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS-a, upućeni su spiskovi sa podacima za 45 osoba, kao i za dvije osobe s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora su, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.123 osobe – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 312 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat Republike Srpske je dostavio podatke za ukupno 208 osoba s prebivalištem u FBiH, koje su u BiH ušle preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantine prema mjestu prebivališta u FBiH.

Danas ističu mjere iz 762 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 18.570 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavještavaju osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata. Do ovog trenutka izvršeno je osam inspekcijskih nadzora i dva kontrolna nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 10 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 10 prekršajnih naloga u iznosu od 18.500 KM. Kod četiri subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH.

U periodu od 15. marta – 15. aprila, izvršeno je 220 inspekcijskih nadzora, te 173 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 229 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 229 prekršajnih naloga u iznosu od 357.950 KM. Kod 173 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopćio je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.