FUZIP

Ajdinović: Građani se žale, ali i inače kad vade dokumente to traje dva i po sata

anis ajdinovic

Danas ističu mjere iz 275 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je danas osam bh. građana prešlo granicu, nalaze se u šatorskim prostorima te čekaju da se okončaju provjere i dobiju rješenje o karantinskom smještaju.

–  Dobili smo žalbe građana da te procedure traju dugo, ali znamo da zadržavanje isprave kada se inače vadi dokument u opštini traje i do dva sata. S obzirom na to da se radi o graničnom prijelazu to traje nešto duže jer se radi o provjeri koja će spasiti mnoge živote i koja će uputiti građane u karantin. Zato molim za strpljenje one građane koji trenutno čekaju – rekao je Ajdinović na redovnoj konferenciji za medije Vlade FBiH.

U posljednjih 48 sati 282 osobe upućene su u karantine na području Federacije BiH, a u posljednja 24 sata 35 osoba upućeno je u karantine u Unsko-sanskom Kantonu, 27 u Tuzlanskom, po devet u Zeničkodobojskom i Srednjobosanskom, po dvije u Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dvije u Kantonu Sarajevo, jedna u Posavskom.

Osvrnuo se na događaj koji se danas desio na graničnom prijelazu Maljevac gdje je izbio požar u šatorskom prostoru i toaletu.

–  Utvrđuje se odgovornost one osobe koja je izazvala ovaj požar – kazao je Ajdinović.

U vezi izdavanja rješenja o karantinu pojasnio je da Federalna uprava za inspekcijske poslosve ima koordinirajuću ulogu prema naredbi Federalnog štaba civilne zaštite da prikupi sve podatke o građanima koji su se našli na graničnim prijelazima u BiH. Zatim se vrši sanitarna kontrola.

– Do sada su izdata 24.862 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana kako bi se utvrdili da li se te osobe nalaze u bazi podataka i da li su prema njima ranije pokrenuta rješenja o izolaciji – kazao je Ajdinović.

Dodao je da danas ističu mjere iz 275 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 17.306 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Također, izvršena su četiri inspekcijska nadzora, jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 8.750 KM.

– Od ukupnog broja kontrolisanih subjekata nadzora, kod dva subjekta nadzora je utvrđeno nepoštivanje Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH – potvrdio je Ajdinović danas na pres-konferenciji Vlade FBiH.