U Potočarima 11. jula ukop 124 žrtve genocida, među njima 12 maloljetnika

srebrenica – potocari

Posmrtni ostaci 124 žrtve ubijene tokom proteklog rata identificirani su i spremni za kolektivnu dženazu 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da su iz različitih općina, a najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Ističe da je među 124 žrtve koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi, 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen.

Posmrtni ostaci maloljetnog Halila pronađeni su u masovnoj grobnici Ravnice, na području Bratunca, a posmrtni ostaci njegovog oca Avdurahmana u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Čengić podsjeća da su posmrtni ostaci dvojice Avdurahmanove braće, Emina i Ševke, ukopani ranije.

– Šesnaest godina je imao kada je ubijen Mirzet (Abdulah) Pudilović, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su na površini terena u mjestu Mratinjci, na području Bratunca – kaže Čengić i dodaje da je njegov otac Abdulah ukopan ranije.

Šesnaestogodišnji Nermin (Osman) Bumbulović, bit će ukopan zajedno sa svojim bratom Elvirom koji je imao 22 godine kada je ubijen. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Kamenica.

Almir (Nazif) Salihović imao je šesnaest godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Bratunca, a posmrtni ostaci brata Nasera još nisu pronađeni.

Sedamnaestogodišnjaci koji će biti ukopani na dženazi 11. jula u Potočarima su Šaban (Nezir) Hodžić čiji su posmrtni ostaci pronađeni na površini terena na dva lokaliteta Jelah i Kameničko brdo na području Bratunca; Esad (Džemal) Kamenica čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Liplje-Zvornik; zatim Mujaga (Hajrudin) Alić čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Budak-Bratunac; Fahrudin (Ahmet) Mehmedović, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Liplje-Zvornik.

Čengić navodi da je Ismet (Halil) Avdić imao također sedamnaest godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik, a bit će ukopan zajedno sa bratom Safetom, koji je imao 21 godinu kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Cerska, na području Vlasenice.

Mevlid (Mehmed) Salkić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u dvije masovne grobnice, primarnoj masovnoj grobnici Glogova i sekundarnoj Zeleni Jadar, na području Bratunca, bit će ukopan zajedno sa bratom Sejdalijom koji je imao 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Sedamnaestogodišnji Nijez (Omer) Burić, pronađen je u sekundarnoj masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik, a bit će ukopan zajedno s ocem Omerom, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici na smetljištu u mjestu Kozluk, na području Zvornika. Omerov drugi sin Kemo ukopan je ranije.

Čengić kaže da će posmrtni ostaci oca Hajrulaha (Alija) Đozić biti ukopani zajedno s posmrtnim ostacima sina Alije, koji je imao 22 godine kada je ubijen. Posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica i Liplje na području Zvornika.

Posmrtni ostaci oca Ibrahima (Salkan) Hrustića bit će ukopani zajedno s posmrtnim ostacima sina Sabrije koji je imao 30 godina kada je ubijen. Dvojica Ibrahimovih sinova, Sead i Sadet, ukopani su ranije. Posmrtni ostaci oca i sina pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Također, posmrtni ostaci oca Alje (Omer) Kabilovića bit će ukopani zajedno s posmrtnim ostacima sina Rame, koji je imao 33 godine kada je ubijen. Posmrtni ostaci oca pronađeni su u primarnoj masovnoj grobnici Glogova i sekundarnoj masovnoj grobnici Zeleni Jadar, a posmrtni ostaci sina u primarnoj masovnoj grobnici Glogova.

Braća Mujka i Mustafa Ademović, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u istoj masovnoj grobnici Liplje na području Zvornika, bit će zajedno ukopani u Potočarima. I braća Ibrahim i Fadil Malkić bit će ukopani na ovoj zajedničkoj dženazi. Posmrtni ostaci Ibrahima pronađeni su u masovnoj grobnici Snagovo, a Fadila u masovnoj grobnici Kamenica na području Zvornika. Njihov brat Rašid ukopan je ranije.

Braća Mirsad Mustafić, koji je imao 19 godina, i Jusuf 32 godine bit će ukopani ove godine, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje. Otac Sado ukopan je ranije. Braća Samir i Salim Omerović imali su 19 i 22 godine kada su ubijeni. Posmrtni ostaci oba brata pronađeni su u istoj masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik i bit će ukopani na dženazi 11. jula.

Na ovoj dženazi će biti ukopani i braća Mevludin, koji je imao 32, i Sejdalija 33 godine. Mevludinovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, a Sejdalijini u masovnoj grobnici Liplje, na području Zvornika. Posmrtni ostaci trećeg brata Zijada ukopani su ranije.

Ona kaže da je najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava. S tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida, ali su ubijene u toku proteklog rata i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, dakle prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

Dakle, dodaje, 6.302 žrtve genocida su ukopane u Potočarima i 230 žrtava genocida ukopano je individualno, po zahtjevima porodica, na lokalnim mezarjima.

– Dosad su 6.532 žrtave genocida identificirane i ukopane – kazala je Čengić.

Istaknula je da su do sada ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 432 maloljetne osobe i 21 žene, koje su žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su u ranijem periodu u sekundarnim masovnim grobnicama otkrivenim uglavnom na području Zvornika. Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta.

– Od 77 masovnih grobnica koliko je do sada pronađeno samo osam grobnica je primarnog karaktera, sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice. Jedan broj žrtava pronađen je i na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice. Tamo gdje su ubijeni ostali su da leže dugi niz godina, što je također za posljedicu imalo nekompletnost tijela – kaže Čengić.

Na kraju razgovora je podsjetila da se traga za više od 1.000 žrtava genocida.