Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U požarima nestaju hercegovački voćnjaci i vinogradi

hercegovina-pozar

Požari koji zadnjih dana haraju Hercegovinom, nanose ogromne materijalne štete. Vatrena stihija koja se svako nekoliko sati pojavljuje na novim lokalitetima, unatoč učinkovitim intervencijama profesionalnih vatrogasnih postrojbi, oko Mostara ostavlja brojna zgarišta obiteljskih dobara, javlja Anadolu Agency.

Na području od nekoliko hiljada kvadratnih metara u naselju Kosor kod Blagaja obiteljska su gazdinstva ostala su bez dugogodišnjih vinograda. Kod stare aerodromske piste ekipa Anadolu Agency zabilježila je potpuno uništene vinograde.

hercegovina-pozar1

Pored vinograda, plamen je gutao i voćnjake sa nasadima uvelike formiranih stabala trešnje i breskve. No, objekti privatnih gazdinstava zahvaljujući brzoj intervenciji mostarskih vatrogasaca, nisu nastradali. Lokalno stanovništvo u spašavanju privatnih dobara također ima veliku ulogu, a to su najbolje pokazali stanovnici Blagaja kad je požar izbio među obiteljskim kućama.

hercegovina-pozar2

Samoinicijativno su se mještani organizirali i spriječili neželjene posljedice. Slična situacija zabilježena je i u blizini izbjegličkog kampa u Salakovcu, gdje mostarski vatrogasci redovito patroliraju, jer brdo iznad Hidroelektrane Salakovac, koje je peti dan u plamenu, drže pod nadzorom jer je teren nepristupačan i opasan zbog mina zaostalih nakon rata.