Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Srbija želi najbolje moguće odnose s BiH

vucic-predsjednistvo-bih

Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Srbije, kazao je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Beogradu kako vjeruje da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency.

Zahvalivši Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću što su se odazvali njegovom pozivu i posjetili Beograd, Vučić je kazao kako su razgovori bili iskreni i otvoreni i zaključio kako su takvi razgovori i najbolji.

“Vjerujem da smo otvorili jednu novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim projektima, o ekonomskim temama, dogovorili smo da u septembru održimo zajedničku sjednicu vlada, a prije toga zajedno smo na Bečkoj konferenciji”, kazao je Vučić dodavši kako pretpostavlja i da će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u ranu jesen posjetiti Sarajevo.

vucic-covic

Premijer Srbije kazao je kako Srbija želi najbolje odnose sa BiH i da će na tome insistirati, jer to je, kako je dodao, dugoročna politika Srbije od koje ona ni po koju cijenu neće odustajati.

Dodao je kako se danas u Beogradu razgovaralo o infrastrukturi, putnoj i željezničkoj, kao i o saradnji u oblasti namjenske industrije.

“Uspjeli smo da dogovorimo da radne grupe narednih dana odu u Sarajevo i da Sarajevo dođe u Beograd. Već imamo saradnju sa Igmanom iz Konjica, možemo da sarađujemo i sa Travnikom, Bijeljinom, Palama, Goraždem i drugim fabrikama”, kazao je Vučić dodavši kako je razgovarano i o saradnji u oblasti elektroenergetike te spomenuo konkretne projekte – Bajina Bašta, Višegrad i Pljevlja.

Bilo je riječi i o turizmu, gdje je dogovoreno da se u budućnosti razgovara o privlačenju turista iz svijeta, olakšicama kao što je sličan bezvizni režim, kao i o đačkim ekskurzijama u smislu promocije odlazaka na teritoriju Srbije ili BiH.

vucic-predsjednistvo-bih1

“Gledamo budućnost, poštujemo BiH, želimo da imamo najbolje moguće odnose, ne znači da ćemo oko svega da se saglasimo, ali se nadamo da ćemo iskreno moći da popravimo stvari oko budućnosti”, kazao je premijer Srbije zaključivši:

“Ako su neki pre nas doveli naše narode u ovakvu situaciju nemamo pravo da ne uradimo sve drugačije da onima koji dolaze posle nas obezbedimo srećniju budućnost.”

Bakir Izetbegović nije moj neprijatelj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zaboravio na napad u Srebrenici, da je spreman da u prijateljskom tonu gleda na daljnju suradnju Srbije i BiH i da u članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ne vidi naprijatelja već naprotiv.

vucic-bg

Vučić je rekao da, ako su ljudi koji su izgubili svoje najbliže tokom 90-ih u stanju oprostiti i gledaju u budućnost, bilo bi čak i smiješno da on gleda zbog događaja u Srebrenici drugačije.

“Moj pogled je usmjeren u budućnost i zahvalan sam Bakiru na tome … osjeća i vidi da kod mene nema nikavog neprijateljstva, a ja njega svakako ne smatram ni lošim čovjekom ni neprijateljem – naprotiv”, rekao je Vucić, prenosi Tanjug.

Ruka Srbije je pružena i bit će uvijek pružena, rekao je premijer dodajući da je suština u tome “što imamo pravo učiniti”.

“Da se ponovo bijemo, da Drina bude mutna od krvi – šta će biti rezultat”, zapitao je Vučić dodajući da zato i jest “naša obveza da stvorimo mir i normalno razmišljanje”.

Pokazali smo da možemo sebe da mijenjamo i potrebno je da ta poruka ode i u BiH, primijetio je srbijanski premijer, a zatim poručio: “Moja poruka je i Bakiru i Mladenu i Draganu je da je ovo njihova kuća i da su uvijek dobrodošli iu Beograd i u Srbiju i da se osjećaju kao kod svoje kuće. Svoju toplinu i znat ćemo pokazati”.

Podsjetivši da su nekada gradili pruge zajedno, Vučić je zaključio da je vrijeme da se grade ponovno na bazi povjerenja.