Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seyh Abdurrahman Alagoz izveo teroristički napad na jugu Turske

surucu

Turske snage sigurnosti utvrdile su identitet bombaša samoubice koji je u ponedjeljak počinio teroristički napad u Surucu, a riječ je o Seyhu Abdurrahmanu Alagozu, javlja Anadolu Agency (A).

U dosadašnjem toku istrage identificiran je Alagoz kao počinilac tragičnog napada, a u toku je istraga o njegovim kontaktima u i van Turske.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je jučer izjavio da preliminarne istražne informacije ukazuju na povezanost napada sa terorističkom organizacijom ISIS.

Poručio je da će turske snage sigurnosti učiniti sve kako bi rasvijetlili ovaj slučaj i nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i dodao kako neće dozvoliti da se Turska dovede u situaciju u kojoj se nalaze zemlje Bliskog istoka.

Teroristički napad u južnom turskom gradiću Surucu izveden je u ponedjeljak. Poginule su 32, a među više od 100 ranjenih je 20 i dalje životno ugroženih. Napad je najvjerovatnije djelo bombaša samoubice koji je aktivirao eksploziv u dvorištu Doma kulture u centru grada, gdje je bila okupljena masa članova omladinskog udruženja.

Neposredno nakon napada, na internetu su se pojavili amaterski snimci eksplozije i mjesta napada na kojim se vide tijela stradalih.

Nadležne turske snage vode opsežnu istragu, a dosadašnje informacije ukazuju na povezanost napadača sa terorističkom organizacijom ISIS.

https://www.youtube.com/watch?v=JeL2jTNKilM