Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U prečišćavanje otpadnih voda u Zenici biće uloženo 19,5 miliona KM

zenica

Gradska uprava Zenice nastavit će uspješnu i intenzivnu saradnju u okviru programa “Njemačka finansijska saradnja s Bosnom i Hercegovinom”, što je potvrđeno i današnjim potpisivanjem zapisnika o do sada provedenim razgovorima i postupcima u realizaciji projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici”.

U okviru tog projekta kao partneri sudjeluju njemačka bankarska grupacija KFW, švicarska agencija SECO, Javno komunalno predzeće “VIK Zenica” i uprava Grada Zenice.

Zapisnike su potpisali projektni menadžer njemačke bankarske grupacije KFW Johannes Kannicht, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i direktor Javno-komunalnog preduzeća “VIK Zenica” Ekrem Kahriman.

Tim projektom Bosna i Hercegovina i vlada Njemačke planiraju osigurati ekološki i higijenski prihvatljivu odvodnju otpadnih voda grada Zenica, koja će biti realizirana razdvajanjem gradskih i industrijskih otpadnih voda, kao i njihov razdvojen tretman.

Industrijske otpadne vode, prije svega one koje su proizvedene u kompaniji “ArcelorMittal Zenica” i Rudniku mrkog uglja Zenica, sada se ispuštaju u rijeku Bosnu i njene pritoke na području grada.

Planirane mjere u realizaciji projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici” uključuju izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda kapaciteta 80.000 EBS-a, produženje glavnih obalnih kolektora, rehabilitaciju dijelova glavnog kolektora, te izgradnju novih kolektora na koja bi se priključila gradska zenička naselja Blatuša, Drivuša i Bojin Vir.

Prema planiranoj dinamici izvođenja radova najavljeni projekt bi trebao biti završen do 2021. godine. Ukupan budžet projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici” iznosi 19.519.697 eura, a za njegovu realizaciju najveća sredstva su osigurna učešćem vlade Njemačke putem bankarske grupacije KfW, zatim vlade Švicarske putem agencije SECO-a i lokalnim učešćem Grada Zenice i javnog preduzeća “VIK Zenica”.