Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U prepunoj Skenderiji održan deveti Bajramski koncert

U prepunoj Skenderiji održan deveti Bajramski koncert

Prvi dan Ramazanskog bajrama u dvorani “Mirza Delibašić” u Kulturno-sportskom centru Skenderija obilježen je devetim tradicionalnim humanitarnim koncertom “Bajram dođe, mirišu avlije”, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert je realiziran uz 156 učesnika koji su sve vrijeme bili na sceni koja je inače bila najveća otkako se održava ovaj tradicionalni događaj.

Ove godini na tradicionalnom koncertu su izvedene i nove ilahije i kaside, a simbol ovogodišnjeg koncerta je polumjesec i leptir.

Prepuna Skenderija je tako imala priliku uživati u islamskoj duhovnoj muzici i bogatoj bošnjačkoj kulturnoj sceni.

Izvođači ovogodišnjeg programa su Hanka Paldum, Eldin Huesinbegović, Burhan Šaban, Senad Podojak, Armin Muzaferija, Zejd Šoto, Rusmir Memić, Aldijana Tuzlak-Bećar, Zanin Berbić, Hikmet Hadžiabdić, Miralem Babajić, Šerif Delić, Mustafa Isaković, a gost iz Turske je Mustafa Demirci. Učestvuju i horovi “Mektebski bulbuli”, “Sejfullah”, “Preporod”, “En-Nahl” i hor MIZ Sarajevo.

Glavni imam MIZ-a Sarajevo Ferid ef. Dautović je u svome obraćanju prisutnima podsjetio da je mjesec ramazan bio prilika da se postači duhovno obogate.

“Ovo je deveti po redu tradicionalni koncert duhovne muzike nakon ramazana. Ramazan je obilježen sa dvije važne poruke koje nam je Uzvišeni Allah dž.š. poslao. Prva je da je Allah dž.š. u mjesecu ramazanu objavio Kur'an, posljednju objavu u kojoj nam je pokazao na uputu kako da živimo ovaj život. Druga važna poruka u mjesecu ramazanu je ramazanski post koji nam je Allah dž.š. naredio. Tako smo se stepenicu po stepenicu duhovno uzdizali tokom ramazana. Nadam se da smo u mjesecu ramazanu doživjeli duhovno uzdignuće”, kazao je Dautović.

Inače, ova tradicionalna kulturna manifestacija afirmira pozitivne vrijednosti koje u sebi nosi ovaj za muslimane veliki praznik, kao što su upućivanje na međusobnu solidarnost i ljubav, očuvanje rodbinske bliskosti, poštovanje prema starijima, darivanje i podsticanje na razvijanje moralnih vrijednosti.

Organizator koncerta je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji s KSC-om Skenderija.