Portugal i Vels za finale Evropskog prvenstva

1200x630_320856_lyon-secures-first-win-in-new-stadium

Evropsko nogometno prvenstvo u Francuskoj ulazi u završnicu, a večeras je na rasporedu prvi meč polufinala.

Na stadionu Lumieres u Lyonu sastaju se selekcije Portugala i Velsa, predvođene zvijezedama Real Madrida Garethom Baleom i Cristianom Ronaldom.

Portugal na ovom prvenstvu nije prikazao očekivanu igru, ne ostvarivši nijednu pobjedu u regularnom toku utakmice. U grupnoj fazi upisao je tri remija što je bilo dovoljno za plasman u osminu finala u kojoj je u 117. minuti pobijedio Hrvatsku. U četvrtfinalu je Poljsku eliminirao nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

S druge strane, Vels je oduševio navijače širom Evrope napadačkom igrom. U grupnoj fazi Velšani su ostvarili dvije pobjede, uz poraz od Engleske, u četvrtfinalu su bili bolji od Sjeverne Irske, da bi u četvrtfinalu eliminirali favorita Belgiju, pobijedivši s ubjedljivih 3:1.

Iako igra obje reprezentacije uveliko zavisi od raspoloženja dviju zvijezda Reala, selektori navode da to neće biti duel Balea i Ronalda.

– Ključ pobjede je da igramo našu igru. Gareth nam ne treba govoriti o Cristianu Ronaldu, znamo sve o njemu. I neće biti samo on protiv nas – kazao je selektor Portugala Chris Coleman.

On večeras neće moći da računa na suspendovane Bena Daviesa i Aarona Ramseya, a njegov kolega na klupi Portugala Fernando Santos bit će lišen usluga Williama Carvalha.

Susret počinje u 21 sat.

Pobjednik će u finalu 10. jula igrati s boljim iz drugog polufinalnog meča u kojem u četvrtak igraju Njemačka i Francuska.