Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

U proceduri zakon kojim bi se parlamentarcima uskratilo dodatnih dva miliona KM

parlament bih22

Radi se o prijedlogu Mirjane Marinković-Lepić, zastupnice Naše stranke, a cilj je u okvire zakona uvesti zastupničke naknade, uključujući i paušale

Uoči sjednice Predstavničkog doma PSBiH sutra se održavaju sjednice Komisija Predstavničkog doma PSBiH. Među njima je Ustavnopravna komisija ZDPSBiH na kojoj zastupnici trebaju da utvrde ustavni osnov niz prijedloga zakona koji će biti na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma. Tako će biti će razmatran i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Radi se o prijedlogu Mirjane Marinković-Lepić, zastupnice Naše stranke, a cilj je u okvire zakona uvesti zastupničke naknade, uključujući i paušale.

Marinković-Lepić je objasnila šta će biti postignuto ukoliko njen Prijedlog bude usvojen.

“Najkonkretnije rečeno, budžet i potrošnja u korist građana bit će povećana za dva miliona maraka u jednom mandatnom periodu. Ti novci trenutno ne idu građanima, već se dijele parlamentarcima u vidu različitih naknada od kojih mnoge uopšte nisu zakonski regulisane”, navela je.

Čak osamnaest članova spornog Zakona bavi se regulisanjem naknada.

“No, i to je zakonodavcu bilo malo pa je ostavio mogućnost Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove PS BiH da regulira naknade koje nisu obuhvaćene Zakonom. U te vrste naknada spadaju i paušali. Izmjenama zakona koje predlažem, ta nadležnost Komisije bi bila ukinuta te samim tim i naknade koje ona regulira i dva miliona maraka, koliko se isplati zastupnicima na ime paušala, bilo bi vraćeno građanima”, navodi Marinković-Lepić.