Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat radnika MUP-a RS

U prošloj godini najviše napada na policajce u RS-u

novosti_policija_rs

Lani su evidentirana 53 napada na policijske službenike, 18 više u odnosu na 2017. godinu, u kojima je jedan policijski službenik teže i 50 lakše povrijeđeno

Iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) istakli su danas da je ubistvo njihovog kolege Slađenka Tubina, pripadnika Staničnog odjeljenja policije Ljubija, posljedica nastavka, u nizu sve brutalnijih napada na pripadnike policije RS prilikom izvršenja njihovih redovnih poslova i zadataka.

Ti napadi, kako su saopćili, rezultiraju teškim povređivanjem policajca, ali nažalost, nerijetko i najtragičnijim mogućim ishodom – smrću.

Statistički pokazatelji za 2018. potvrđuju sumornu istinu da je ona bila godina sa, do tada, najvećim brojem povrijeđenih policijskih službenika.

Lani su evidentirana 53 napada na policijske službenike, 18 više u odnosu na 2017. godinu, u kojima je jedan policijski službenik teže i 50 lakše povrijeđeno.

– Nažalost, 2019. godina je pored određenog broja povrijeđenih policijskih službenika počela i sa smrću našeg kolege koji je pri tome štitio zdravlje i život druge osobe. Navedeni podaci pokazuju da se u društvu stvara opasna atmosfera linča i da je krajnji momenat da sve strukture društva, od institucija do predstavnika civilnog društva zauzmu stav i pošalju jasnu poruku da ne želimo da gradimo i živimo u društvu u kojem je napad na policijske službenike, koji pri tome samo izvršavaju svoje profesionalne obaveze i zadatke, prihvatljiv pa čak i poželjan – navode iz Sindikata unutrašnjih poslova RS-a.

Dodaju da, na isti način kako je zakonom regulisano da je policija RS-a nadležna za zaštitu od ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka, ugrožavanja bezbjednosti RS-a i zaštite života i lične bezbjednosti građana, mora biti podignuta i zaštita policije na najviši mogući nivo, u skladu sa najboljim evropskim i svjetskim zakonodavstvima.