Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Rimu potpisan ugovor o pravnoj pomoći između BiH i Italije

BiH

rim sporazum

Ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministar pravde Republike Italije Andrea Orlando potpisali su danas u Rimu Bilateralni ugovor uz Evropsku konvenciju o izručenju, čime se značajno unapređuje međunarodna pravna pomoć između dviju država posebno u postupcima ekstradicija i preuzimanja izvršenja kazni između dvije države.

Ugovor predviđa mogućnost izručenja vlastitih državljana u svrhu vođenja krivičnog postupka za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca. Ovim će izvršioci krivičnih djela koji kaznu izbjegavaju prebjegom u drugu državu, moći biti izručeni državi u kojoj se vodi postupak, bez obzira na državljanstvo. Odredbe ugovora ne odnose se na krivična djela ratnih zločina ili drugih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava.

Kako postojećom Evropskom konvencijom o izručenju nisu obuhvaćeni svi instituti iz oblasti međunarodne pravne pomoći, posebno u oblasti izručenja vlastitih državljana, primjena danas potpisanog ugovora sa sigurnošću će spriječiti dalje nekažnjavanje počinilaca krivičnih dijela.

Ovo je važan pokazatelj spremnosti Ministarstva pravde BiH da se bori protiv svih oblika organizovanog kriminala, a što je nakon nedavnih usvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH prepoznato od najvažanijih međunarodnih finansijskih institucija Moneyval komiteta i FATFA-a, kao najistaknutije organizacije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.