Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u najesen novi zakoni o lokalnoj samoupravi

lejla-resic

U Republici Srpskoj će na jesen biti upućen u parlamentarnu proceduru novi zakoni o lokalnoj samoupravi, kojim bi trebalo da se precizira i odgovornost odbornika i kada se može raspustiti lokalni parlament, potvrdila je za Fenu entitetska ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Radna grupa od sredine jula već vodi aktivnosti na izradi zakona.

Ministrica Rešić pojašanjava da će novi zakon o lokalnoj samoupravi, između ostalog, preciznije definisati i odgovornost odbornika, što u sadašnjim zakonima nije određeno.

-Izbornim zakonom definisano je da lokalna skupština može jednom godišnje da pokrene inicijativu za opoziv načelnika. Postavlja se pitanje šta se dogodi ako načelnik lokalne zajednice ne bude opozvan, odnosno građani odluče da on treba da ostane na toj funkciji – rekla je Rešić ističući da će zakonom biti regulirano pitanje reciprociteta odgovornosti.

Ona navodi i da bi trebalo da se odrede sankcije za lokalne odbornike koji ne dolaze na posao, jer to pitanje sada nije definisano ni Izbornim zakonom BiH ni zakonima lokalne samouprave.

– Na ta pitanja radna grupa će pokušati dati odgovor – uvjerava resorna ministrica.

Također, novim zakonom bi trebalo da se definira kada se može raspustiti lokalni parlament, budući da postoji jasno precizirana procedura ko i kada može raspustiti Narodnu skupštinu RS-a, dok taj mehanizam ne postoji za lokalne skupštine.

Očekuje da se i novim zakonom o radnim odnosima zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, koji je također u pripremi, preciziraju odredbe po pitanju radnih odnosa i sudskih presuda zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

Rešić je za Fenu istakla da će se o ovim zakonima morati izjasniti i Savez općina i gradova RS-a te provesti javna rasprava, ali da je veoma bitno da se naprave prvi koraci u preciznijem definisanju odredbi novog zakona o lokalnoj samoupravi u RS.