Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u najstariji ‘mladoženja’ sa 87 godina, najmlađa nevjesta sa 15

vjencanje-15

U Republici Srpskoj (RS) se, na hiljadu stanovnika, u prosjeku „sklope“ četiri nova braka.

Iako od 2007. godine datira trend smanjenja broja „zaključenih“ brakova u RS-u, od 2014. dolazi do evidentnog porasta, tako da je lani broj sklopljenih brakova porastao za 1,3 posto u odnosu nagodinu ranije.

U tom bh.entitetu najstariji „mladoženja“ u 2015. imao je 87 godina, a „nevjesta“ 76 godina, dok je najmlađi pripadnik muškog spola koji je zaključio brak imao 17 godina, a najmlađa nevjesta imala je 15 godina.

Ipak, prosječna starost nevjeste prilikom zaključenja braka lani je u RS-u bila je 28,2 godine, dok prvi brak u prosjeku žene zaključuju sa 26,6 godina.

Prosječna starost mukaraca prilikom zaključenja braka u 2015. godini bila je 31,8 godina, a prvi brak mladoženje u prosjeku sklapaju s 30 godina, podaci su Zavoda za statistiku RS-a.

Kada posmatramo prošlu godinu, prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u RS-u bila je 27,2 godine, što predstavlja, u odnosu na 2014. povećanje za 0,3 godine.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU (prema posljednjem raspoloživom podatku Eurostata za 2014. godinu) bila je 30,4 godine.

Statistički podaci ukazuju na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da starosna granica prilikom rađanja djece raste. Ukupna prosječna starost majke u RS-u u 2015. godini bila je 28,8 godina.

U posljednjem periodu, kada su u pitanju živorođena djeca, posmatrajući prosjek od pet godina, u braku se rađa oko 82 posto djece, podaci su Zavoda za statistiku RS-a navedeni u najnovijem godišnjaku “Ovo je RS”.