Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u obustavljeno izdavanje karata bez naplate za prijevoz učenika i radnika

ucenici-prevoz

Prijevoznici u Republici Srpskoj (RS), kao što su najavili 12. aprila ove godine, obustavili su izdavanje mjesečnih karata bez naplate za prijevoz učenika i radnika za ovaj mjesec, jer resorno ministarstvo nije izmirilo obaveze po osnovu dostavljenih faktura, kako su to prijevoznici i zahtijevali, potvrđeno je iz entitetske Privredne komore.

Nakon zahtjeva prijevoznika da im se isplate dugovanja od oktobra prošle godine, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a do sada je izmirilo samo obaveze za dva mjeseca (oktobar i novembar), što prijevoznici smatraju nedovoljnim.

-Zbog višemjesečnih dugovanja, značajno je ugroženo poslovanje privrednih društava u grani saobraćaja i veza, a kod pojedinih malih privrednih subjekata može da dovede i do gašenja preduzeća – upozorava se u saopćenju iz Privredne komore RS-a.

Prijevoznici podsjećaju da višemjesečni zahtjevi, apeli i urgencije da se izmire sva dugovanja, nisu naišli na razumijevanje, iako su svoj dio obaveze ispunili u potpunosti, odnosno obezbijedili su uslugu prijevoza redovno i bez zastoja, uprkos činjenici da se njihove obaveze nagomilavaju i dodatno uvećavaju po svim stavkama, a posebno po osnovu nabavke repromaterijala i goriva kao osnovnog sredstva za pružanje usluge prijevoza.