Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo zdravlja

U RS-u od polovine jula dnevno se vakciniše prosječno 4.280 građana

vakcinacija

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju,

U bosanskohercegovačkm entitetu Republika Srpska (RS) je prema podacim koje su do sada zdravstvene ustanove dostavile Institutu za javno zdravstvo RS-a, od 15. jula do danas, u danima u kojima se obavljala vakcinacija, prvu ili drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo oko 64.250 građana, što u prosjeku čini nešto više od 4.280 građana dnevno, javlja Anadolu Agency (AA).

“U ovom periodu ubrzane vakcinacije u RS, prvom ili drugom dozom, najviše građana vakcinisano je u Domu zdravlja Banjaluka – oko 11.850, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 5.970 građana, Domu zdravlja Prijedor, gdje se vakcinisalo oko 5.350 ljudi, Domu zdravlja Gradiška, gdje je vakcinisano oko 4.440 građana, Domu zdravlja Doboj u kojem je vakcinu primilo oko 3.410 građana, kao i Domu zdravlja u Laktašima, gdje je vakcinisano oko 3.010 građana, dok je u Institutu za javno zdravstvo RS vakcinu primilo oko 2.980 građana”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podsjeća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vrijeme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

“Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane. Sa druge strane, podaci iz istraživanja kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom govore da vakcinacija sa dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom SARS-CoV-2. U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika COVID-19 izuzetno visoka”, istakao je Šeranić.

On je podsjetio da RS trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, da se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju, da su domovi zdravlja, u skladu sa svojim planovima i rasporedima, organizovali vakcinaciju bez zakazivanja i pozivanja, te je apelovao na građane da ne oklijevaju sa vakcinacijom.

Do sada je u RS ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena entitetskim sredstvima.

“Podsjećamo da domovi zdravlja širom Republike Srpske obavještavaju stanovništvo o rasporedima masovne vakcinacije protiv COVID-19 bez prethodnog zakazivanja, kao i o rasporedu revakcinacije za one koji su već primili prvu dozu neke od pet dostupnih vakcina protiv virusa korona, a stanovnici se o mogućnostima za vakcinaciju mogu informisati i u samim zdravstvenim ustanovama koje sprovode proces imunizacije protiv virusa korona. Važno je i da zdravstvene ustanove i dalje imaju svakodnevnu proaktivnu ulogu u organizovanju vakcinacije i informisanju građana o procesu imunizacije”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, odvija se i vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo RS, a organizovana je i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi entitetskih Zavoda za medicinu rada i sporta i Instituta za javno zdravstvo, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom RS.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo RS još jednom pozivaju građane da nastave sa dobrim odazivom na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te daju doprinos što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.