British Council

U RS-u počela realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

British Council

U RS-u projektom su obuhvaćene 42 škole sa ciljem da djeca razviju kritičke vještine i kreativnost da se nose sa izazovima koje donosi budućnost uz upotrebu microbit računara

Početkom obuke za direktore osnovnih škola u Republici Srpskoj, danas je u Banjaluci ozvaničen početak trogodišnjeg projekta “Škole za 21. vijek” koji organizuje British Council u Bosni i Hercegovini, a u entitetu RS biće obuhvaćene 42 škole, javlja Anadolu Agency (AA).

Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH rekla je da je u pitanju dio projekta koji se dešava u šest država na Zapadnom Balkanu

“Radi se o 4.000 škola koje simultano uvode neke nove stvari i 18.000 nastavnika. RS je imala 15 škola u pilot programu, a od danas krećemo u proces sa nastavkom uključivanja svih škola kako bismo prvo približili direktorima, zatim nastavnicima i djeci tehnike rješavanja problema i kritičkog razmišljanja i kodiranja uz pomoć microbit-a. Nije dovoljno da samo date jedan uređaj poput microbit-a koji će sve škole dobiti, međutim jako je važno da djeca razviju tehnike kako da rješavaju neke stvarne situacije i da se spreme za budućnost koja ih čeka”, rekla je ona i podsjetila da su u pilot programu učenici iz Ugljevika na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana osvojili prvo mjesto rješenjem pametne kuće.

Cilj ovog projekta je da djeca razviju kritičke vještine i kreativnost da se nose sa izazovima koje donosi budućnost.

“Uz malo kreativnost bilo gdje da se nalazimo možemo da napravimo čuda. Region je prilično homogen kada je u pitanju momentalno stanje, međutim tehnike promišljanja, interaktivnog načina rada su nešto što nije svima baš blisko i zaista je važno da svi uključeni u proces to razumiju – da nije više dovoljno učiti napamet već da trebamo dovesti u pitanje zašto nešto radimo, zašto je nešto važno”, kazala je Halilović.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a, rekla je da će u ovom projektu sve škole dobiti microbit računare, da je u RS-u polovina škola opremljena računarima, a da je plan da se u naredne dvije godine završi sa procesom opremanja informatičkom opremom.

“Od ove godine i u naredne tri godine ovim programom biće obuhvaćene sve osnovne škole u RS kako bismo približili svim učenicima koliko je važna digitalizacija u vremenu u kojem živimo i na koji način primjenjujemo svoja znanja na različitim programima i projektima. Svakako da će i narednih godina biti omogućena i takmičenja koja će pokazati koliko su oni to savladili, na koji način su inovirali određene stvari, a mi smo zaista zadovoljni na koji način je to provedeno u pilot projektu”, rekla je Natalija Trivić.