Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u se izdvajaju posebni novčani iznosi za porodice sa troje i više djece

bebe

U BiH se već godinama bilježi pad nataliteta, što je uz iseljavanje građana u potrazi za boljim životom, jedan od osnovnih razloga za smanjenje broja stanovnika.

Podrška države izostaje u brojnim segmentima zasnivanja porodice, a jedan od tih su i porodiljske naknade koje su primjerice u FBiH neujednačene, odnosno variraju od kantona do kantona.

Nejednake su i jednokratne pomoći porodiljama koje u pojedinim kantonima iznose svega 100 KM. Kada se uzmu brojni troškovi za novorođenče u svakoj porodici, taj iznos nije ni probližno dovoljan.

Dok zapadne zemlje nude doživotnu naknadu majkama u porodicama sa četvero i više djece, u FBiH to nije sučaj, dok RS izdvaja određenu količinu novca u ovom segmentu.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Ministarstva porodice, omladine i sporta u saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu realizuje se projekat “Fond treće i četvrto dijete”.

“Ovim projektom svim majkama koje u tekućoj godini rode treće odnosno četvrto dijete Ministarstvo porodice, omladine i sporta isplaćuje jednokratne novčane naknade koje u 2017. godini iznose 600 KM za treće odnosno 450 KM za četvrto rođeno dijete“, istakli su iz Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Dodaju da na ostvarivanje ove naknade nema uticaja materijlani status porodice, tako da je ovo jedna tipična pronatalitetna materijalna mjera.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta je za ove namjene u periodu 2006-2016 godina izdvojilo 8,2 miliona KM. U 2017. godini za realizaciju ovog projekta predviđeno je 900.000 KM“, naveli su iz ovog ministarstva.