Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u svega 4,31 posto žena kandidatkinja za načelnike

izbori123

U Republici Srpskoj (RS) u 64 izborne jedinice zastupljenost žena na kandidatskim listama je 41,53 posto, čime je ispoštovana zakonska obaveza, ali je samo 12,6 posto žena nositeljica kandidatskih lista, pokazala je analiza Centra za jednakost i ravnopravnost spolova RS-a (Gender centar).

Za najvišu funkciju izvršne vlasti na lokalnom nivou u RS-u, za načelnike općina (58 općina) i gradonačelnike (šest gradova) predloženo je 209 kandidata, od kojih je 200 muškaraca i devet žena, odnosno žene su zastupljene u procentu 4,31 posto.

Iz rezultata analize Gender centra može se zaključiti da se najupečljativiji disbalans odnosa muškaraca i žena vidi na kandidatskim listama za načelnike/gradonačelnike, odnosno, gdje ne postoji zakonska obaveza kandidovanja manje zastupljenog spola, u ovom slučaju žena.

Od 2008. godine, u skladu s izbornim ciklusima, Gender centar na cijeloj teritoriji Republike Srpske provodi kampanju „Biraj ravnopravno“, čiji je cilj podizanje povećanje učešća žena u političkom i javnom životu, na mjestima
odlučivanja i upravljanja.