BiH

na sedam dana

U RS-u zatvoreni ugostiteljski objekti, tržni centri, skijališta, bazeni, ustanove kulture…

21/03/2021
Foto: Pixsell

Ugostiteljski objekti za smještaj mogu pružati usluge smještaja, a ishrane i pića od 6 do 22 časa za goste

Republički štab za vanredne situacije za područje bh. entiteta Republika Srpska donio je novi set mjera na sedam dana, a između ostalog, od sutra se zatvaraju ugostiteljski objekti za ishranu i piće, tržni centri, skijališta, bazeni, ustanove kulture, a škole i fakulteti prelaze na online rad, javlja Anadolu Agency (AA).

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS, na konferenciji za novinare nakon sjednice štaba rekla je da su, kada su u pitanju ugostiteljski objekti za ishranu i piće, uključeni objekti koji posluju samostalno i oni koji su u sastavu drugih objekata.

Ugostiteljski objekti za smještaj mogu pružati usluge smještaja, a ishrane i pića od 6 do 22 časa za goste.

“Dozvoljena šalterska prodaja i dostava hrane i pića od 6 do 21 čas”, navela je Gašić.

Istakla je da je zabranjeno obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtjeva neporedan kontakt s korisnicima.

“Radi se o neposrednom trajnijem kontaktu, a uključeni su frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, djelatnosti za njegu i održavanje tijela”, rekla je Gašić.

Istakla je da je zabranjen rad bazenima, welness i spa centrima, posebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj, rad skijalištima i skijaškim centrima, trgovačkim centrima, priređivačima igara na sreću osim internet priređivača i rad ustanova kulture, pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija…

Ona je istakla da je cilj mjera da se duži vremenski period više ljudi zadržava na jednom mjestu.

“Odgovornim ponašanjem možemo spriječiti donošenje rigoroznijih mjera”, rekla je Suzana Gašić.

Natalija Trivić, ministrica provjete i kulture RS-a, da je na današnoj sjednici odlučeno da se obustavi kompletna nastava u svim osnovnim i srednjim školama i da se organizuje online u narednoj sedmici.

“Sutra će ministarstvo dati instrukciju školama po pitanju organizacije rada”, rekla je Trivić.

Branislav Zeljković, direktor u Institutu za javno zdravstvo RS-a, je rekao da je jedini način za suzbijanje virusa smanjenje kontakta između osoba, kao i da bi zaustavili rast broja hospitalizovanih moraju smanjiti broj pozitivnih

“U ovom trenutku ne postoji efikasniji način od epidemioloških mjera i procesa vakcinacije”, kazao je Zeljković i dodao da je cilj što prije vakcinisati rizične grupe stanovništva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.