Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apel iz krajine

“U saradnji s Vladom FBiH”: Jednoj od najljepših rijeka u BiH prijeti uništenje, ugroženi i životi ljudi!

rijeka bliha yt

Odnos Vlade FBiH i privatnog preduzeća LAGER stvara dvostruku štetu FBiH. Prva je zagađenje i štetni uticaj na zdravlje stanovnika FBiH, a druga je finansijska šteta zbog nepovoljne cijene u nabavci uglja

Rudnik Kamengrad, bez okolinske dozvole, nastavio je s eksploatacijom uglja na području rijeke Blihe u Sanskom Mostu. Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke, upozorava na apel građana da se time ugrožava sama rijeka, vodopad Blihe, ali i životi građana koji žive uz rijeku.

„Ponovo me je kontaktirao veći broj mještana sela Fajtovci, Naprelji, Gorice i Bašići koji su očajni stanjem njihove rijeke Blihe. Već godinama iz rudnika Kamengrad, kojim upravlja preduzeće LAGER, ugrožava se priroda i životi građana. Zadnjih pet godina preduzeće LAGER je platilo niz kazni na osnovu inspekcijskih nalaza, ali na terenu se, unatoč pomenutim kaznama, nikakva promjena nije desila.

Preduzeće LAGER je do aprila 2022. imalo okolinsku dozvolu koja mu je nezakonito i netransparentno dodijeljena jer građani nisu imali priliku da učestvuju u javnoj raspravi. Kada je ta okolinska dozvola u aprilu ove godine istekla, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nezakonito donijelo rješenje da ovom preduzeću, bez obzira na niz prijava i kazni, ne treba nova okolinska dozvola. To je još jedan atak na volju građana kojim se poručuje da ona ustvari neće biti uvažena i da je profit jedne firme važniji i od njihovih života i od okoliša.

U isto vrijeme, prema informacijama koje imam, Federalno ministarstvo energije od rudnika Kamengrad otkupljuje ugalj po duplo većim cijenama od onih po kojima ugalj plaća rudnicima u vlasništvu FBiH. Sve to unatoč činjenici da je preduzeće LAGER, odnosno rudnik Kamengrad pod stečajem.

Odnos Vlade FBiH i privatnog preduzeća LAGER stvara dvostruku štetu FBiH. Prva je zagađenje i štetni uticaj na zdravlje stanovnika FBiH, a druga je finansijska šteta zbog nepovoljne cijene u nabavci uglja.

Dodatno, Vlada FBiH nanosi na lokalnom nivou niz štetnih posljedica i štetnog djelovanja na životnu sredinu, posebno na rijeku Blihu i vodopad Blihe koji je zaštićeni spomenik prirode, a nalazi se samo par kilometara nizvodno od ovog rudnika.

Pozivam građane da ne odustanu a ja sam već poslala jedno pitanje Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u vezi s oklinskom dozvoloe, zatim inicijativu Ministarstvu energije, rudarstva i industrije da nam dostavi cijene otkupa uglja u zadnjih pet godina te inicijativu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da izađe na teren. Nećemo odustati!“