Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevo sletio vojni kontingent iz UK s opremom za vježbu “Brzi odgovor 2017”

brzi odgovor

Vježba “Brzi odgovor 2017” namijenjena je uvježbavanju sposobnosti EUFOR-a da pozove rezervne snage kako bismo podržali održavanje sigurnog i stabilnog okruženja kroz pružanje podrške lokalnim vlastima u BiH, a naročito agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama – kazao je danas komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Waldner povodom spomenute vježbe te dolaska vojnog kontingenta iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) sa opremom koja će biti korištena tokom vježbe.

Naime, danas su na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletjela dva aviona – drugi najveći teretni avion na svijetu “Antonov 124” sa vozilima i opremom vojnika te avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva UK – “Voyager”.

Vježba “Brzi odgovor 2017” je operacija podrške miru koju predvodi EUFOR i koja će biti održana od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika.

To će biti prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija s ciljem provjere njihovih panova za krizne situacije.

Komandant EUFOR-a u BiH naglasio je da EUFOR još uvijek posjeduje sposobnost da reagira bilo gdje u BiH, na bilo kakav lokalizirani sigurnosni izazov, kao i mehanizam koji im omogućuje da pravovremeno rasporede rezervne snage kako bi podržali napore bh. vlasti u održavanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

– Prisustvo EUFOR-a će i dalje služiti kao podrška naporima BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na njenom putu ka Evropskoj uniji – poručio je.

Novinarima se obratio i viši nacionalni predstavnik UK u EUFOR-u pukovnik Stephen Chappell, koji je kazao da sposobnost za vršenje strateškog vazdušnog transporta omogućuje rezervnim snagama iz UK raspoređivanje u izuzetno kratkom roku na zahtjev komandanta EUFOR-a, kako bi podržali bh. vlasti.

Napomenuo je da će u ovoj međunarodnoj vježbi učestvovati višenacionalni bataljon EUFOR-a, rezervne snage iz UK i snage iz sastava bataljona taktičkih rezervi snaga NATO-a sa Kosova.

– EUFOR se u slučaju potrebe za pojačanjima za snage raspoređene u područjima operacija može osloniti na visoko mobilne i svestrane “Snage iza horizonta”, koje su sposobne riješiti bilo koju kriznu situaciju vojnog karaktera i podržati Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane – istakao je Chappell.