BiH

Koronavirus

U Sarajevu duplo više novozaraženih nego oporavljenih

07/11/2020

Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 142

Nakon analize 956 uzoraka, prikupljenih u periodu od 3. do 6. novembra ove godine, a među kojima se nalaze i zaostali testovi iz JU Dom zdravlja KS koji su obrađani u privatnim laboratorijama, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 487 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 298 zaraženih osoba, odnosno 61,19 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 217 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (88) i Općoj bolnici (72) hospitalizirano je 160 osoba, od kojih pet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 14 osoba.

Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 142.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivan 4.931 slučaj zaraze koronavirusom. Od 30. januara do 6. novembra ove godine ukupno su registrovane 11.833 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 6.760 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 24. oktobra do 7. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.689 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naglašavaju da se osobe svih starosnih doba mogu zaraziti koronavirusom, te pozivaju građane da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

I dalje podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.