Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

groblje Lav

U Sarajevu klanjana dženaza Berizu Belkiću

belkic dzenaza
FOTO: Hayat.ba

Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo

Na sarajevskom groblju Lav danas je klanjana dženaza bivšem članu Predsjedništva BiH Berizu Belkiću.

Podsjetimo, Belkić je preminuo u srijedu u 77. godini života.

belkic dzenaza

Beriz Belkić rođen je u Sarajevu 1946., gdje je živio sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira. U rodnom je gradu diplomirao 1989. na Ekonomskom fakultetu.

belkic dzenaza4

Priključio se Stranci za BiH po njenom osnivanju, 1996. godine, a četiri godine poslije postao je potpredsjednik, a od 2012. je predsjednik Političkog savjeta.

Ovaj diplomirani ekonomista je tokom svoje karijere bio na rukovodećim pozicijama u Domu mladih Skenderija i Saobraćajnom školskom centru. Osim toga, bio je angažovan kao sekretar u SUP-u Ilidža, a potom i načelnik jednog od odjeljenja, te potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Ilidža.

Politička karijera

Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH. Na Općim izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a svoj mandat u ovom tijelu nastavlja i nakon izbora 2006. i 2010. godine.

belkic dzenaza

Posljednjih godina se povukao iz političkog života i vrijeme provodio uglavnom na imanju u Prači.