Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kulturni centar "Kralj Fahd"

U Sarajevu međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

120319kiberneticka_sigurnost_markica

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Mominah u izjavi za novinare istaknuo je doprinos i partnerstvo institucija u BiH u tom projektu, a nada se zaključcima koji će doprinijeti napretku iz oblasti cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini

Kulturni centar ‘Kralj Fahd’ Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH okupio je stručnjake iz BiH i inozemstva i studente na Trećoj međunarodnoj konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Mominah u izjavi za novinare istaknuo je doprinos i partnerstvo institucija u BiH u tom projektu, a nada se zaključcima koji će doprinijeti napretku iz oblasti cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Adis Dučić iz kompanije Sentry smatra da su ‘generalno trendovi cyber prijetnji posljednjih godina u porastu s obzirom da nove tehnologije koje su dostupne predstavljaju i nove rizike za same korisnike’. Bosna i Hercegovina se, kaže, generalno ne razlikuje mnogo od država regije. Postoji niz procedura i normi koje treba implementirati da bi sveukupan sistem cyber sigurnosti funkcionirao na pravi način.

– Specifično je što trenutno zakonske regulative odnosno kapaciteti i sposobnosti možda nisu na nivou koji očekujemo ili želimo imati. Ali to je dugotrajan proces koji će sve države regije, pa i BiH, morati proći. Nije samo do države, nego i do javnog, privatnog sektora odnosno i do obrazovnog sektora. Treba se uključiti mnogo više faktora da bi se adekvatno i odgovorilo – kazao je novinarima.

Stoga je istaknuo značaj edukacija iz različitih oblasti kao i skupova poput današnjeg na kojima se može potencirati problem.

Dučić podsjeća da u okviru kompanije Sentry djeluje i Cyber akademija, a fokusirani su na praktični tretnig iz te oblasti. U BiH su, podsjeća, trenutno u procesu edukacije za drugu generaciju.

Sastavni dio konferencije su i panel diskusije i radionice za studente. Student Edin Durmić zadovoljan je kvalitetom i sadržajem današnje konferencije te vjeruje da će to umnogome doprinijeti nivou njihovog znanja.