U Sarajevu mirna protestna šetnja za Dženana Memića

memicdzenan

Mirna protestna šetnja zbog nezadovljstva istragom Tužilaštva KS o ubistvu Dženana Memića koji je preminuo sredinom februara usljed povreda koje je zadobio 8. februara dok je šetao sa djevojkom Velikom alejom pod još nerazjašnjenim okolnostima, održat će se 8. aprila s početkom u 9:30 sati, a okupljanje je zakazano na platou ispred SCC-a.

Tužilaštvo KS 9. marta 2016. godine otvorilo je istragu o ubistvu Memića po nepoznatom počiniocu. Okupljeni će mirnom šetnjom krenuti ka zgradi Tužilaštva KS, a skup je najavljen MUP KS.

Porodica Dženana Memića sve učesnike protesta moli za poštivanje njihovog bola i gubitka, tako što će se pridržavati pravila održavanja javnog reda i mira.

“Cilj je da se Tužilastvu i javnosti da na znanje, da od pravde i istine odustati nećemo te da ćemo istrajati u borbi da se svi odgovorni za prerani odlazak našeg Dženana sa ovog svijeta kazne”, navedeno je u Facebook grupi Pravda za Dženana Memića.

Također, porodica moli da se ne nose nikakvi transparenti niti da se izazivaju incidenti.

Do danas nisu poznate okolnosti pod kojima je ovaj mladić zadobio povrede opasne po život. Jedini svjedok je njegova djevojka Alisa Mutap koja je također zadobila povrede. Iako je prvobitno bila riječ da se radi o saobraćajnoj nesreći, ubrzo je prostrujala vijest da je mladić pretučen te je zadobio udarac od čijih je posljedica preminuo.

Motivi za ovo gnusno zlodjelo nisu poznati, a tokom istrage privođeno je nekoliko osoba koje su nakon ispitivanja puštene na slobodu.