Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici

BiH

srebrenica djecak

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, u okviru obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, organizuje “Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici”.

U okviru manifestacije bit će, između ostalog, održana i promocije izdanja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječenosti i međunarodnog prava “Moj osmijeh je moja osveta”, autorice Dževe Avdić, autobiografski zapis koji govori o genocidu u Srebrenici iz sjećanja devetogodišnje djevojčice.

Promocija će biti održana u srijedu, 15.06.2016. godine, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića. I ove godine 11. jula u Potočarima će biti obavljen ukop i klanjana dženaza žrtvama srebreničkog genocida.

Dževa Avdić je rođena u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH sa porodicom i sugrađanima je protjerana iz rodnog grada i tada kao devetogodišnjakinja prvobitno privremeno živi u Tuzli, a od 1996. godine u Vogošći.

Odlučuje se i na pisanje ali to joj je, kako je kazala, bio najteži posao u životu. Morala je oživjeti prošlost, oživjeti izumrle godine djetinstva, ponovo proći sve strahote u miru. Pisanom riječju odgovara na počinjeni grijeh čovječanstva i sudjeluje u historijskom sjećanju na krvavi juli u Srebrenici.