Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posljednja 24 sata

U Sarajevu nije bilo umrlih osoba, broj novozaraženih izrazito mali

koronavirus_sarajevo_covid19_0920_apd (3)

Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa tokom jučerašnjeg dana, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS

U Kantonu Sarajevo (KS), u protekla 24 sata, na koronavirus je testirano 548 osoba, potvrđeno je 16 novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 27 osoba.

Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa tokom jučerašnjeg dana, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od spomenutog broja novozaraženih, njih 10 odnosno 62,50 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 75 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 29, a u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ 46 pacijenata.

Podršku respiratora na KCUS-u koriste dva pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste tri pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene dvije osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 149 pacijenata, a nijedan od njih nije upućen na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 44 PCR brisa, u Novom Gradu 10, u Semizovcu 25, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije uzet nijedan PCR bris.

Ukupno su na drive-in punktovima i Covid-ambulantama prikupljena 332 uzorka za PCR testiranja.Covid-pozivni centar je zabilježio 156 poziva, a obavljeno je i 188 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 311 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije, a u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.824 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.402 osobe zaražene koronavirusom i 50.824 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina.

Također, upućuju molbu stanovništvu da se poštuju mjere koje su na snazi, uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova i zadovoljavajuće higijensko-epidemiološke situacije.

Apelira se, prije svega, na poštivanje mjera lične zaštite – pravilnog nošenja maske kako je propisano, održavanja fizičke distance od 1,5 do dva metra, kao i higijene ruku.

Potrebno je izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora.

Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.