Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu obilježena godišnjica stradanja Srba u Kravici

kravica godisnjica

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je polusatnom šutnjom na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu obilježilo godišnjicu stradanja Srba u Kravici.

Smatraju da je obilježavanje svih stratišta važno za BiH, naročito za grad Sarajevo, te da negiranje ovog zločina može otežati kulturu sjećanja i proces pomirenja u BiH.

– Svjesni smo razilaženja kada su u pitanju svi ratni zločini u Bosni i Hercegovini, ali smo isto tako svjesni svoje obaveze da obilježimo sve zločine počinjene u BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava i da im na taj način odamo počast – kazao je novinarima koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Najavljeno je da će aktivisti UDIK-a sutra prisustvovati komemoraciji u Kravici gdje će, polaganjem vijenca, odati počast žrtvama.

Iz UDIK-a podsjećaju da je “do napada došlo na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, kad je bosanskohercegovačka vojska iz izgladnjele srebreničke enklave pod opsadom napala selo Kravica branjeno od seoskih straža i vojnika Republike Srpske”.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate naslijeđe masovnog kršenja ljudskih prava da bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva s jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.