BiH

"Fridays for future" i "Climate save Bosnia"

U Sarajevu organizovan mirni protest zbog sječe amazonskih šuma

05/07/2019

Kako je kazala predsjednica organizacije "Climate save Bosnia" Maida Šabeta, radi se o deforestaciji Amazona koju je u svojoj kampanji najavio novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Organizacije “Fridays for future” i “Climate save Bosnia” organzovale su danas u Sarajevu mirni protestni skup s ciljem ukazivanja na problem deforestacije šuma Amazona u Brazilu za potrebe mesne industrije.

Kako je kazala predsjednica organizacije “Climate save Bosnia” Maida Šabeta, radi se o deforestaciji Amazona koju je u svojoj kampanji najavio novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

– Ovoga puta želimo ukazati da je novoizabrani predsjednik Brazila Jair Bolsonaro u okviru svoje kampanje najavio sječu Amazona zbog potreba prehrambene, odnosno stočne industrije. Zbog toga su se diljem cijelog svijeta organizovale ovakve akcije – kazala je Šabeta.

Dodaje da se u BiH organizuje ovakva akcija jer se ovaj problem tiče svih ljudi širom svijeta.

– Šume Amazona su pluća planete. Brazilske prašume se sjeku isključivo zbog mesne industrije, zbog toga je naziv akcije da se Amazon ne pretvara u hamburgere. Prema UN-ovim podacima svakih šest sekundi se posječe hektar šume Amazona, jer se na ta područja sade soja, kukuruz i pšenica, a sve se to dalje šalje u stočarsku industriju – objašnjava Šabeta.

U cijelom svijetu 7. jula će biti organizirana akcija crtanja kredom “Chalktivism for Amazon”, s ciljem ukazivanja na katastrofalne posljedice deforestacije Amazona.

Akcija će biti održana i u BiH i to u Tuzli, najavili su organizatori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.