Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu otvoren kongres iz oblasti “Jedinstvenog zdravlja”

kongres-zdravlje11111

Dvodnevni kongres iz oblasti “Jedinstvenog zdravlja”, koji je okupio oko 300 učesnika iz 14 država, otvoren je večeras u Sarajevu.

Prijavljenih 80 istraživača, kroz pet podijeljenih sekcija za koje su zaduženi renomirani domaći i strani moderatori, demonstrirat će nove metode o temama infektivne, parazitarne i bolesti prenosive vektorima, sigurnosti hrane i javnom zdravstvu, proizvodnji i dobrobiti životinja, obrazovanja i profesionalnog razvoja, te kliničke nauke.

kongres zdravlje

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić učesnicima je poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Sarajevu.

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almira Hadžović Džuvo istakla je da je koncept “Zdravlje za sve” vremenom postao pristup, a zatim pokret, zbog čega ovaj kongres ima širok društveni značaj.

kongres zdravlje2

Pojasnila je da taj koncept prepoznaje da su zdravlje ljudi, životinja i eko-sistema međusubno povezani i uključuje koordinirani, multidisciplinarni i međusektorski pristup.
Predsjednik Veterinarske komore FBiH Jasmin Ferizbegović rekao je da se veterinarske službe danas suočavaju s brojnim izazovima i obavljaju izuzetno složene zadatke, zbog čega je neophodno osigurati ambijent u kojem će moći ispoljiti svoje znanje i stručnost.

Moto kongresa je “One world One health One vision”, a organizatori – Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Veterinarska komora FBiH, najavili su ga kao najveći ovogodišnji međunarodni skup u jugoistočnoj Evropi iz oblasti “Jedinstvenog zdravlja”.