Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće za štampu BiH osudilo verbalne napade na novinarke

novinari

Vijeće za štampu BiH osudilo je verbalne napade ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i zamjenika glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževada Nekića na novinarke RTRS-a i “Glasa Srpske”.

Vijeće u saopćenju naglašava da novinari imaju pravo na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o radu političkih ličnosti i javnih službenika te da imaju obavezu prema javnosti da profesionalno izvještavaju o događajima ili osobama.

Također, ističe se, osobe koje smatraju da je o njima pisano na neprimjeren način ili da su oklevetane, imaju pravo tražiti moralnu satisfakciju, zahtjevom za ispravkom pogrešnih navoda i objavom demantija, podastirući protuargumente originalno objavljenim navodima te da imaju pravo i na sudsku zaštitu i eventualnu naknadu štete.

Iz Vijeća za štampu poručuju da u BiH postoje institucije koje su na usluzi svim građanima, uključujući i političare i javne službenike, ako žele uložiti demanti ili reagiranje na netačno medijsko izvješćivanje.

– Nažalost, umjesto korištenja tih metoda, sve su učestalija vrijeđanja novinara, posebno novinarki, diskriminacijskim, mizogenim govorom i prijetnjama, ako pojedine javne osobe nisu zadovoljne njihovim pitanjima na pres-konferencijama ili izvještajima objavljenim u medijima – navodi Vijeće za štampu.

Podsjeća javne ličnosti na “Deklaraciju o slobodi političke debate” Vijeća Europe u kojoj se navodi da “pluralistička demokratija i sloboda političke debate zahtijevaju da javnost bude informisana o pitanjima od javnog značaja, što podrazumijeva pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o političkim ličnostima i javnim službenicima, kao i pravo javnosti da ih sazna”.

U istoj Deklaraciji se naglašava da “javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija”, saopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH.