Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 31. jula

U Sarajevu počinje masovna vakcinacija građana bez najave

Sarajevo: Građani u Zetri, ali i ispred nje, čekaju dolazak cjepiva
18.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj dvorani Zetra jutros je trebalo biti nastavljeno cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Trenutno je u dvorani vise od 150 ljudi koji cekaju da dodje cjepivo u 12 sati. Ispred dvorane su takodjer grupe ljudi. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru

Od 31. jula u Kantonu Sarajevo (KS) počeće proces vakcinacije građana starijih od 18 godina protiv koronavirusa bez najave, izjavila je danas na konferenciji za novinare Mirna Pecikoza, portparol Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

“U subotu, 31. jula, možemo najaviti da KS prvi kreće u ‘dane otvorenih vrata’. Za taj dan odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru” rekla je ona.

Ona je najavila da će vakcinacija bez poziva biti moguća i 1. i 2. avgusta, a možda i kasnije u zavisnosti kako bude tekao ovaj proces, te da će za svaki od dana biti odvojeno po 4.000 doza AstraZeneca vakcina.

“Molimo sve građane za strpljenje i da poštuju higijensko epidemiološke mjere i nadamo se da će sve proći u najboljem redu”, kazala je Pecikoza.

Prema njenim riječima, u KS danas dolazi 24.000 doza AstraZeneca vakcina. Najavila je da sutra na poziv dolaze građani koji su se prijavili, odnosno 3.500 građana ispod 60 godina koji će dobiti poziv. 28. jula, na poziv dolazi 3.500 građana esencijalnih zanimanja kao što su obrazovanje, inspekcija i policija, a 29. i 30. jula po 3.000 građana koji također pripadaju esencijalnim grupama.

“Upućujemo poziv svim stažistima, volonterima za pomoć pri administrativnim poslovima na Zetri, da se prijave i pomognu pro bono”, rekla je ona.